Nem emelkednek tovább az ingatlanárak

Néhány hónappal ezelőtt egy átlagos 50 négyzetméteres panel lakást is közel 12 millió forintért értékesítettek a tulajdonosok. Ma erre már nem sok esély van. A vásárlók ugyanis kivárnak. Az országos tendencia, miszerint csökkennek az ingatlanárak, azt igazolja, hogy érdemes várni, hamarosan ugyanis kevesebb pénzért is lakástulajdonossá válhat valaki. 

– A fővárosban és a vonzáskörzetében megállni látszik az óriási növekedés, stagnálási állapotban vannak az ingatlanárak és ezt nagyon jól érezzük Nyíregyházán is. Azt tapasztaljuk, hogy ez a hatalmas kereslet megállni látszik. Olyan magasságba emelkedtek Nyíregyházán is az ingatlanárak, hogy ezt már nem lehetett tovább növelni. Azt vesszük észre, hogy a vevők most már kivárnak. Nincs már olyan, hogy bejött egy ingatlan és 2 nap alatt el is adjuk, mert van rá öt vevő – hangsúlyozta Csisztu Csilla, a Duna House platina fokozatú értékesítője.

 

Olcsóbb a használt

 

Míg korábban a használt lakások négyzetméterára súrolta a 250 ezer forintot, addig ma már egy jobb állapotú, szigetelt, jó környezetben épült panellakást 200 ezer forintos négyzetméteráron lehet eladni. De még mindig többet kap érte a tulajdonos, mint két évvel ezelőtt. Akkor ugyanis kb. 8 millió forintért keltek el a hasonló ingatlanok.

 

Szárnyaló építési kedv

 

Az új lakások értékesítése azonban továbbra is töretlen. A szakember megfogalmazása szerint ezeket az ingatlanokat már asztalról eladják, annak ellenére is, hogy 300-340 ezer forintos négyzetméter áron mozognak. Az építési kedv is szárnyal, a tervek szerint a vállalkozók idén kb. 300-400 lakás megépítését ígérik.

Piszár Tünde