Nem csak a húszéveseké a világ

– Már egy évtizede, hogy megalakult a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség. Akkor 12 tagszervezet hozta létre, mostanra pedig több mint negyven egyesület tartozik hozzá. Célja, hogy Nyíregyháza nyugdíjasait egy szervezetbe tömörítse, valamint ellássa az időskorúak érdekképviseletét, nem utolsósorban pedig kulturális rendezvényeket szervezzen számunkra – mondta el érdeklődésemre Szabóné dr. Csiszár Gabriella, aki a megalakulástól kezdve vezeti a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetséget.

– A kezdetektől fogva folyamatosan jöttek és jönnek hozzánk azok a nyugdíjas szervezetek, akik a városban dolgoznak. Voltak, akik az idők folyamán megszűntek, de gyakorlatilag az elmúlt tíz év során végig 40–45 között mozgott a tagszervezeteink száma. Már több ízben sikerült városi és nem városi fenntartású intézményekkel, szervezetekkel együttműködési megállapodásokat kötnünk. Ezt nagy sikerként könyveljük el, hiszen mind a nyugdíjasaink érdekeit szolgálja.

 

KEDVEZMÉNYESEN A SZÍNHÁZBA

 

A vezető hozzátette, egyik ilyen eredményük, hogy a Móricz Zsigmond Színházzal történt megállapodásnak köszönhetően, a színház délelőtti főpróbáira a nyugdíjasok kedvezményes áron mehetnek be.
– Ezzel biztosítjuk az időskorúaknak a kulturális fejlődést. Volt olyan nyugdíjas, aki sokkal több színházi előadást látott a kedvezménynek köszönhetően, mint egy aktív dolgozó.
Másik ilyen megállapodásnak köszönhetően már 9 éve, hogy a megye minden nyugdíjasa péntekenként délután kettő és négy óra között, a Városmajori Civil házban jogsegélyszolgálatban vehet részt. Ez azt jelenti, hogy minden olyan időskorú, akinek valamilyen jogi segítségre lenne szüksége, az ott megkaphatja.

 

FOLYAMATOS PROGRAMOK

 

A szervezet elnöke azt is elmondta, hogy az év minden hónapjában színes programokkal várják belső rendezvényeiken az időseket, ezek során fontos számukra a hagyományteremtés.
Szeptember 30-án lesz a városi nyugdíjas találkozó főzőversennyel egybekötve, október 6-ára kézimunka-kiállítást szerveznek a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba, október 19-én szellemi vetélkedőre várják a nyugdíjasokat – az idei téma Vikár Sándor és Kölcsey Ferenc –, de lesz az év végén óévbúcsúztató rendezvényük, még idén ősszel pedig szüreti báljuk is.

[REKLAM]

– Tavaly olyan sok volt a jelentkező, hogy két alkalommal kellett megtartanunk a bált, mert egyszerre nem fértünk be. Az időskorúak nagyon szeretnek táncolni. Amikor megszólal a zene, elfelejtik fizikai fájdalmaikat, abban a pillanatban megszűnik minden bajuk. Szédületesek tudnak lenni. Az év többi hónapjában persze van még szavalóversenyünk, szervezünk erdei sétát, bemutatjuk a tehetséges nyugdíjasaink alkotásait, és Nem csak a húszéveseké a világ címmel kulturális bemutatkozási lehetőséget is biztosítunk számukra.

 

AZ EGYESÜLETEK NYITOTTAK

 

A beszélgetés során megtudtam, a nyugdíjas egyesületek nyitottak, bárki beléphet ezekbe. És hogy miért jó egy-egy ilyen klubhoz tartozni? Szabóné dr. Csiszár Gabriella szerint a válasz nem is olyan bonyolult.
– Az első egy nagyon banális dolog. Ilyenkor hetente egyszer vagy kétszer föl kell öltözni, el kell menni fodrászhoz, vagy meg kell mosni a hajunkat, hogy szépek legyünk, hogy csinosak legyünk és legyen miért besétálni a városba, kimozdulni egy kicsit az otthoni környezetből. A másik, hogy így egy közösséghez lehet tartozni. Ha a nyugdíjas egyesület egyik tagja beteg, a klubtársai elmennek meglátogatni. Ha nem tud lemenni bevásárolni, akkor szintén van-vannak, akik segítenek neki. A harmadik pedig hogy, a klubokban együtt tudunk lenni, meg tudjuk beszélni a világ dolgait, lehet fotókat mutogatni az unokákról. A nyugdíjasok frissességét, lelki fiatalságát segíti, ha együtt vannak. Azt szoktam mondani, hogy egy idős ember addig él, amíg a lelke és az agya fiatal. Ezt a mottót tartjuk szem előtt a programjaink szervezése során is.

Bruszel Dóra