Nem akarnak parkolópályára állni

A napokban az Ungvár sétányról és a Holló utcáról is megkeresték a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét városlakók – hasonló témában. Az alábbiakban egyikőjük levelét olvashatják:

Tisztelt Napló!

Egy régóta fennálló problémámra szeretném, ha segítenének választ és megoldást találni, mert mi már tanácstalanok vagyunk. Az Ungvár sétány 11–17. szám egyik tízemeletes lakásában élünk és mindennap azzal szembesülünk, hogy egyszerűen lehetetlen a parkolás és a közlekedés az utcában. A saját tömbünk előtt sem tudunk megállni az autónkkal, mert – mivel ingyenes a parkolás az utcánkban – oda jön mindenki. A közelünkben három iskola van, ahonnan még a tanárok is előttünk parkolnak. A 4 lakótömbben élő 160 család részére ellehetetlenítve az ottani megállást. Ráadásul az alattunk lévő üzletek is nehezítik helyzetünket, hiszen parkolóhelyeket bérelnek. Reggel 7 és 8 óra között, illetve délután 16 és 17 óra között teljesen be van dugulva a forgalom az utcában és emiatt a szmogtól is szenvedünk. Tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Köszönettel: Egy olvasójuk

Az olvasó panaszával megkerestük a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-t, akik a következő választ adták:

Sajnos a Tisztelt Olvasó által megfogalmazott probléma szinte valamennyi lakótelepen tapasztalható. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor ezek a lakónegyedek épültek, még nem volt előírás, hogy a parkolóhelyek számát a lakások számához kell igazítani. A gépjárművek elterjedésének és a forgalom növekedésének következményeként mára a sűrűn lakott városrészek egyszerűen „kinőtték” a parkolókat. A terület beépítettsége, illetve a zöldfelületek védelme miatt azonban nincs lehetőség a parkolóhelyek számának további bővítésére, de a parkoló használatát a közlekedés rendjének átalakításával sem lehet korlátozni. A fizetős parkoló kialakítása valószínűleg csökkentené ugyan a megálló járművek számát, de valószínűleg az ott élők sem tudnák támogatni ezt a változtatást. A sátorgarázsok felállítását a terület terheltsége miatt nem javasoljuk, hiszen az tovább csökkentené az amúgy is elégtelen parkolóhelyek számát – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina, a társaság sajtóreferense.

 

Zöldfelületen tilos!

 

Bordás Béla városgondnok érdeklődésünkre elmondta, a problémával már őt is több lakos megkereste. Mivel azonban nincs lehetőség új parkolók kialakítására, arra kéri a lakosokat, hogy a közlekedési szabályokat ennek ellenére is minden esetben tartsák be és úgy álljanak meg, hogy a folyamatos haladás biztosított legyen. Járdán, illetve zöldfelületen ne parkoljanak, mert az büntetést von maga után.
– Sok jelzés érkezik hozzám az Arany János Gimnázium környékéről, mivel vannak szülők, akik az egyik utcában, az oktatási intézmény közelében, gyakorta otthagyják autójukat félig a járdára felállva. Múltkor 30 percet vártunk egy édesanyára, aki felállt a padkára, mindeközben pedig a betegszállító autóban 8 beteg várakozott és nem tudták megközelíteni az orvosi rendelőt – hangsúlyozta.

Bruszel Dóra