Nehezítsük meg a betörők dolgát!

– Nyáron a nyitott ajtók, ablakok, a nyaralás miatt üresen hagyott lakások jó lehetőséget nyújtanak a betörőknek. A következő tanácsok betartása jelentősen csökkenti a szezonális betörések, besurranások kockázatát – figyelmeztet Fülöp Gergely rendőr őrnagy.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a nagy melegben sokan éjszakára is nyitva hagyják ajtóikat, ablakaikat. Ezt használhatják ki a betörők, akiknek egy szúnyogháló nem állja útját, és akár abba a szobába is bemászhatnak, amelyben a tulajdonos alszik. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei azt tanácsolják, ha mindenképpen nyitott ablak mellett alszanak, védjék ráccsal ablakaikat, az ajtókat pedig akkor is zárják kulcsra, ha otthon tartózkodnak! A különálló helyiség, például kamra, garázs ablakát, ajtaját is megfelelő módon zárják! Az ablakok védelmét növelheti betörésvédő fólia vagy erős redőny is.

NE POSZTOLJUK A TÁVOLLÉTET!

A nyaralási szezonban kiürülő lakások biztonságáért is vannak tennivalók. Legjobb, ha közelben lakó rokonok vagy megbízható szomszédok rendszeresen odafigyelnek. A postaládát mindenképpen érdemes pár naponta kiüríttetni valakivel, hogy a felhalmozódó újságok, levelek ne hívják fel a hívatlan látogatók figyelmét a háziak távollétére. A nyílászárókat biztonsági zárral kell felszerelni. Nyaralás előtt nem tanácsos mindenkinek a tudomására hozni, hogy a lakás hetekig üresen fog állni. Egyre többen osztják meg a közösségi oldalakon nyaralási terveiket ismerőseikkel, ezzel azonban a betörők is visszaélhetnek. A lakásbelsőkről megosztott fotókból pedig az is kiderül, hogy mit lehet ellopni, van-e a házban riasztó, az állapotjelentések és nyaralási fotók pedig árulkodnak a lakó távollétéről.
Fülöp Gergely rendőr őrnagy azt is javasolja, ha tehetjük, ne hagyjunk nagy értékeket a lakásban. Az ékszereket helyezzük széfbe vagy biztonságos helyre, a készpénzt pedig a bankba. Arra az esetre, ha mégis bekövetkezne a baj, érdemes előre lefényképezni értékeinket, hiszen a fotók nagyban megkönnyíthetik a rendőrség munkáját az eltulajdonított tárgyak azonosításában. A szóvivő arra figyelmeztet: legyünk elővigyázatosak, amit csak lehet, tegyünk meg értékeink védelme érdekében.

Sipos Marianna