Negyvenéves a Tirpák Népzenei Együttes

A többségükben közel nyugdíjas korú nők és férfiak lelkesedésére figyelt fel Kovács László és megalakította a Vajdabokori Népzenei Együttest. Hosszú évekig a művelődési ház adott otthont a próbáknak, fellépéseknek, majd a vezetőváltást követően Bánszki János, orosz–szlovák–magyar szakos tanár vezetésével sikeres minősítő versenyeken való részvétel táplálta a lelkesedést.

 

Fotó: Szarka Lajos

 

Lelkesedés és minősülés

 

2005-ben, a bokortanyákban élő idősek, korukra és megromlott egészségi állapotukra hivatkozva elmaradtak, és a halálozások miatt már úgy lecsökkent a létszámuk, hogy háromszor annyian jártunk ki a városból, mint ahányan voltak a helybeliek. Ez az akkori üzemanyagárak mellett nagyon megterhelte az utaztatás költségeit, ezért 2012-ben a Városmajori Művelődési Házba helyeztük át a próbák helyszínét, ahol nagyon jó körülmények közt folytattuk és folytatjuk a heti próbákat. A szorgalom meghozta a gyümölcsét, a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Kóta által rendezett Regionális Fesztiválokon több alkalommal oklevél, bronz és ezüst fokozatú minősítéseket kaptunk a bemutatott szlovák és magyar népdalok előadásáért, melyek lelkesítően hatnak ránk.

 

Fotó: Szarka Lajos

 

Egy csapat, két nyelven

 

A „KÖDELLIK a MÁTRA” Népzenei Fesztiválon, 2014. augusztus 23-án országos ezüst fokozatú helyezést kaptunk. Idén július 1-jén, Tarpán szintén országos ezüst minősítést értünk el. Ezeken kívül fellépéseink voltak az elmúlt években a Nyugdíjas Városi Ki mit tud?-on. Tiszabercelen a Nyugdíjas Szövetség Kulturális rendezvényén, a Tirpák napokon, de határokon túl, Erdélyben és Szlovákiában is. Már két alkalommal vettünk részt a Kisvárdán rendezett „Kárpát-medencei Népzenei Együttesek Fesztiválján” is, ott találkoztunk a szlovákiai Kisgéresből érkezett „Szőlőfürt” nevű citerazenekarral és két hét múlva meg is hívtak az általuk rendezett Népzenei Találkozóra. Természetesen határokon átnyúló kulturális kapcsolatokat is tartunk fenn, de tartottunk már bemutatót Erdélyben is. Fontos hagyományőrző szlovák identitásunk, ugyanis tudtunkkal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rajtunk kívül minősítést szerzett, népdalokat rendszeresen két nyelven előadó népzenei együttes nincs. Köszönet illeti e helyütt a szervezők mellett azokat is, akik nem a színpadon jelennek meg velünk, de odaadással segítették és segítik az előzőekben említett sikerek létrehozását. Gondolok a feleségekre, férjekre, családtagokra a „távollét” hiányának elviseléséért és azokra a barátokra, ismerősökre, akik saját szabadidejüket, saját gépkocsijukat felhasználva visznek távolabbi fellépésekre. Mert megértő és önzetlen segítő háttér nélkül nincs és nem is lehet sikert elérni.


Fotó: Szarka Lajos

 

A Tirpák Népzenei Együttes alapításának 40. évfordulója, méltó megünneplése alkalmából, a „Vissza a Gyökerekhez” című kulturális találkozón köszöntötték műsorral az ünnepelteket az Alvégesi Népdalkör és a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület énekes-néptáncos csoportjai. A rendezvényen Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő mondott üdvözlőbeszédet, majd Mészáros Szilárd, a VMKK igazgatója méltatta az együttes tevékenységét.


Illés János