Négyméteres kereszt és egy hatalmas ikon érkezett Nyíregyházára

Több nagyméretű dobozban érkezett a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztje Nyíregyházára. Busszal hozta egy 70 fős csoport Szatmárnémetiből. Miután kipakolták, az erdélyi fiatalok maguk szerelték össze a római katolikus társszékesegyház előtt. A kereszttel együtt megérkezett a vándorúton vele utazó Mária kegykép is, aminek eredetijét egy római bazilikában őrzik. Az erdélyi fiatalok azt mondták, számukra különös jelentősége van annak, hogy az anyaországba adhatják tovább.

– Számunkra nagyon nagy érték, nagyon nagy értéket jelentett és nagyon nagy megtiszteltetés, hogy átadhatjuk a keresztet, nemcsak azért, mert Romániát képviseljük, hanem azért is mert magyarországi magyaroknak, magyarországi testvéreinknek adhatjuk át, ami külön öröm számunkra – mondta Csiszár Lóránt, ifjúsági referens.

Az ereklyéket végül a Szatmári Egyházmegye ifjúsági lelkésze adta át a Bosák Nándor püspök vezette anyaországi testvéreknek.

– Át szeretnénk nyújtani a keresztet és az ikont, melyet II. Szent János Pál pápa a világ ifjúságának adta, hogy fogadják nagy nagy szeretettel – mondta Csiszár Lóránt.

A keresztet még II. János Pál pápa indította útjára, amikor 1984-ben első alkalommal rendezték meg a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót Rómában. A kereszt vándorútjának az a célja, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival.

– A fiatalok viszik, vagyis tanúságot tesznek, hogy ők megtalálták a keresztet és szeretnék megmutatni a többi társaiknak is, hogy ez az üdvösség útja – mondta Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke.

A keresztet ezt követően bevitték a székesegyházba, ahol fel is állították, ott bárki megtekintheti. A tiszteletére szentmisét is tartottak Nyíregyházán. Az egyházmegye püspöke hirdetett igét a híveknek.

– Találkozunk a kereszttel, megkapjuk a keresztet és öröm, hogy mi ezt továbbadhatjuk és adni is akarjuk – tette hozzá.

Az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai két hétig zarándokolnak a hazai egyházmegyékben. A keresztet elviszik többek között Hajdúdorogra, Szegedre, Kecskemétre, Székesfehérvárra, Szombathelyre, Győrbe, Veszprémbe, Budapestre és Pécsre is. Magyarországon utoljára november 14-én Miskolcon lesz látható. A keresztet és az ikont november 15-én Kassán püspöki szentmise keretében adják át Szlovákia fiataljainak. A kereszt Lengyelországba tart, mivel 2016-ban ott rendezik meg a következő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót.

Z. Pintye Zsolt