Négyen közösen a történelem emlékeiért - Múzeumi együttműködés

Nyíregyháza, Szatmárnémeti, Ungvár, Kassa – ennek a négy városnak a múzeumai mostantól még szorosabban működnek együtt, hogy saját és egymás történelmét még jobban, egymástól tanulva, a modern kor követelményeihez igazodva őrizzék és mutassák be a nagyközönség számára, miközben akár közös pályázatok keretén belül fejleszthetik kiállításaikat is. Erre vonatkozó elköteleződésüket együttműködési megállapodásban rögzítették a Jósa András Múzeumban az intézmények vezetői.

– Mi itt tulajdonképpen eszmecserét szeretnénk folytatni tudományos életről, kiállítási technikáknak a megvalósításáról, múzeumpedagógiai módszerekről, s mind-mind sorolhatnám még hosszasan. Tehát ezekben való együttműködést céloztuk meg – vázolta a jövőbeli terveket dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

A Szatmárnémeti Múzeummal már hosszú ideje szoros kapcsolata van a Jósa András Múzeumnak, amely tudományos feldolgozások kiadásában, kiállítások rendezésében, közös régészeti feltárásokban nyilvánult meg eddig, valamint egy határon átnyúló pályázatot is megvalósult már a két intézmény együttműködésével. Az Ungvári Vármúzeummal szemben ellenben egy jelentős hiányt szeretne pótolni a nyíregyházi múzeum, ugyanis több mint harminc éve nincs közös megállapodás a két fél között. A mostani szerződés aláírásának egyik alapvető célja az ungvári várban megvalósítandó „Kárpátalja története Károly Róberttől Trianonig” című állandó jellegű, interaktív, 21. századi technikákat segítségül hívó kiállítás létrehozása. Dr. Pollák Róbert, a Kelet-Szlovákiai Múzeum igazgató kiemelte, a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeumot és a Jósa András Múzeumot is több éves jó kapcsolat fűzi össze, amelyet a mostani együttműködés tovább mélyíthet.

A kassai múzeummal az újfehértói aranyleletek kapcsán került szorosabb kapcsolatba a nyíregyházi intézmény, amikor a Kelet-Szlovákiai Múzeumban „Együtt fényesebbek” címmel nyílt közös kiállítás a leletek bemutatására. Jelenleg egy határon átívelő pályázat miatt is kapcsolatban áll a két múzeum, melynek elbírálása az év második felében várható.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos