Negyedszázados szolgálat

25 évvel ezelőtt alakult meg a Védett Szervezetek Országos Szövetsége, amely akkor mintegy 5 ezer megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatott. Negyed évszázad alatt ez a szám a tízszeresére nőtt, ma már közel 60 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik több mint 300 szervezetnél. Az intézményeket a szükség hívta életre, hiszen egyre jobban kiestek a munka világából azok az emberek, akik valamilyen született vagy szerzett hátránnyal éltek együtt. Az akkor rokkantnyugdíjasnak nevezett dolgozókat a megalakult szervezetek vezették vissza a munka világába.

HASZNOS 25 ÉV

Balogh Zoltán, a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, az a negyedszázad, ami a megalakulás óta eltelt, ahhoz kellett, hogy felsőfokú képzettségű emberek segítsék a munkájukat és szakmává fejlődjön ez a terület.
A 25 éves folyamat lépéseit tekintették át magyar és külföldi szakemberek az Egészségügyi Főiskolán megtartott szakmai konferencián. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen pontosan 25 éve annak, hogy az intézményben megkezdődött a szociális munkások képzése.
Prof. dr. Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja elmondta, 25 évvel ezelőtt indult meg a képzés, először a főiskola keretein belül, majd a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karaként folytatták a megkezdett munkát.
A társadalom részéről egyfajta kötelezettség, hogy a megváltozott munkaképességűeket visszavezessék a munka világába. Nyíregyházán erre nagy hangsúlyt fektetnek.

NYÍREGYHÁZÁN MŰKÖDIK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Azt mondta, a megváltozott munkaképességű emberekre szüksége van a városnak, és ezeknek az embereknek pedig a társadalom segítségére azért, hogy a munka segítségével aktív életet éljenek. A polgármester hozzátette, Nyíregyházán ez összekapcsolódik és működik, hiszen az önkormányzat is mindent megtesz ennek érdekében. A városvezető utalt a Szociális Gondozási Központ tevékenységére, és azt mondta, Nyíregyházán felmutatható eredményei vannak a sikeres együttműködéseknek.
A nemzetközi jubileumi konferencián a szakemberek megosztották egymással tapasztalataikat és rávilágítottak mindenkit érintő problémákra.

Mikita Eszter