Ne üljünk fel a rémhíreknek!
Nincs szervkereskedelemre utaló bűnügyi információ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A közösségi médiában időről időre szárnyra kapnak minden alapot nélkülöző rémhírek. Legutóbb emberi szervkereskedelemről szóló horrortörténetek bukkantak fel újra a világhálón. Erre erősített rá egy megyei napilap 2015. május 11-ei számában, illetve egy internetes hírportálon publikált cikk, melyben egy alapítvány elnökének gyermekeltűnésekről szóló nyilatkozatát „Emberi szervekkel kereskednek” címmel jelentették meg. Azóta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településéről is aggódó emberek érdeklődtek a rendőrségen, és az internetes hozzászólások is megszaporodtak, többen egy titokzatos kék vagy fekete furgont emlegetnek.

A megyei rendőr-főkapitányság határozottan kijelenti, hogy az illegális szervkereskedelemre utaló pletykák nem igazak, erre utaló bejelentés nem érkezett, ilyen jellegű megalapozott információ nem jutott a hatósághoz.

(Nyíregyházán 2015. május 12-én a rendőrök elfogtak egy férfit, aki a megalapozott gyanú szerint aznap három fiatal nőt is megpróbált erőszakkal autójába ültetni, az eset hátterében azonban a rendelkezésre álló információk alapján szexuális indíttatás állhatott. Szervezett bűnözésre utaló körülmény nem merült fel, a gyanúsítottat még aznap őrizetbe vették, majd a pszichiátriára szállították.)

A rendőrség természetesen minden bejelentést komolyan vesz. Ha bárki bűncselekményről szerez tudomást, haladéktalanul tegyen bejelentést!

Forrás: police.hu