Ne dőljenek be a telefonos csalóknak!

Az elkövetők jellemzően ismeretlen számról hívó, barátságos hangon bejelentkező telefonálók, akik valamely mobilszolgáltató, vagy nem létező szerencsejáték szervező cég nevében mutatkoznak be, majd arról értesítik a hívott felet, hogy nyereményjátékukon nagyobb összeget nyert. A csaló állítása szerint a pénzhez jutás feltétele mindössze annyi, hogy egy bankautomatánál az általa megadott kódra (ami valójában egy telefonszám) pénzt kell feltölteni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja, ha hasonló telefonhívást kapnak, ne teljesítsék a telefonáló kérését! Egyetlen mobilszolgáltató és szerencsejáték szervező cég sem hirdet pénzfeltöltős nyereményjátékokat! Amennyiben mégis ilyen hívást kapnak, ne adják ki ismeretleneknek személyes adataikat! Kérjék meg a telefonálót, hogy később hívja vissza Önöket, addig tájékozódhatnak a szolgáltatóknál az aktuális nyereményjátékukról.

A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak a már említett nyereményre, bajba jutott gyermekükre, unokájukra, hogy csak néhányat említsünk. A rendőrség azt kéri, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnek, ne teljesítsék a telefonáló kérését, hanem azonnal értesítsék a rendőrséget. Bejelentést tehetnek a 107-es, 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy a nap 24 órájában elérhető és ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán.

police.hu
Fotó: internet