Ne add fel a küzdelmet!

Ternován Zoltánt népes fogadóbizottság várta a városháza előtt. A nyíregyházi ViniBike Egyesület kerékpárosai mellett dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója, valamint dr. Dió­szeghy Péter, a neurológiai főosztály vezetője üdvö­zölte. Tervei szerint több mint 1600 kilométert letekerve hívja fel a figyelmet arra, hogy sorstársainak nem szabad feladni. Szerinte helyes terápiával, egészséges életmóddal van esély a gyógyulásra.
– Az ember, amikor megtudja, hogy egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, akkor hajlamos azt gondolni, hogy most vége. Én is azt gondoltam, mikor megkaptam, hogy két hét múlva tolószékben leszek. Aztán egy szteroidkúrát kaptam, ennek hatására szerencsére jobban lettem és akkor eldöntöttem, minden másképp lesz. Elkezdtem sportolni és most itt tartok, hogy 16 nap alatt körbe tudom biciklizni az országot.  És ezzel akarom megmutatni a sorstársaimnak, ne adják fel – mondta Ternován Zoltán.

FEJLESZTIK AZ ALAPELLÁTÁST

Dr. Kovács Ferenc a fogadáson arról beszélt, hogy Nyíregyházán nagy hangsúlyt fektetnek a betegségek megelőzésére. Ezért fejlesztik az alapellátást, és az aktív mozgásra ösztönzik a városlakókat.
– Már több mint 52 kilométer kerékpárút van Nyíregyházán. Építettünk 10 szabadidő-kondiparkot, két éve zajlik a Mozdulj Nyíregyháza programsorozat és a sportolási lehetőségeket folyamatosan javítjuk – hangsúlyozta a polgármester.
Dr. Adorján Gusztáv hozzáfűzte, a megyében 300–400 sclerosis multiplexben szenvedő beteget tartanak nyilván. őket dr. Diószeghy Péter, osztályvezető főorvos vezetésével, legmodernebb eszközökkel látják el. A főigazgató szerint Szabolcsban minden eszköz rendelkezésre áll, amivel javítani lehet az SM betegek életminőségét.
– A kórházunk a múltban is, most és a jövőben is arra fog törekedni, hogy ezeknek a betegeknek a lehető legjobb ellátását biztosítsa – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv főigazgató.
Ternován Zoltán Nyíregyházáról Mezőkövesdre tart, majd Kecskemét és Szolnok után visszaérkezik indulási pontjába, a fővárosba. Ha minden a tervek szerint alakul, május 23-án pedig Székesfehérvárra megy, ahol az SM világnap alkalmából szerveznek országos rendezvényt.

Z. Pintye Zsolt