NAV: Dolgos vakáció

 A diákok szülõi engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidõben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 17T34-es nyomtatványon. A munkavégzésrõl szóló megállapodás elõtt célszerû a leendõ munkáltatót ellenõrizni a NAV honlapján – az adatbázisok rovatban –, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelõlegként von le a diák bruttó bérébõl. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményezõ megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemrõl és a levont közterhekrõl igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövõre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenõrzéséhez.

RAGASZKODNI KELL A MUNKASZERZÕDÉSHEZ

– Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony idõtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerzõdéshez, mely csak a törvényes képviselõ hozzájárulásával érvényes – folytatja. A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerzõdésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint.

A diákok egyszerûsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelezõ az írásba foglalt szerzõdés.

(Fotó: illusztráció)