Napirenden a bontás

Béres Csaba, a párt önkormányzati képviselője sajtóértesülésekre hivatkozva állítja, sem az ÁNTSZ-nek sem pedig a helyi katasztrófavédelemnek nem volt tudomása a régi sugárkezelő bontásáról. A kórház ezzel szemben úgy nyilatkozott, a bontás mindvégig ellenőrzött körülmények között zajlott, ott folyamatos méréseket végeztek a szakemberek. A beruházás projektmenedzsere korábban hozzáfűzte, a szennyezett anyagokat speciális hordókban szállították el, így az építkezés során veszélyes anyagokat már nem a használhattak fel. A jobbikos politikus hozzáfűzte, nem céljuk a pánikkeltés, csak azt szeretnék, ha az ügyet meggyugatóan tisztáznák az illetékesek.

– Szavakat hallottunk, állításokat elhangzottak, de most már szeretnénk, ha ezeket papírra fektetve is látnánk – mondta Béres Csaba. – Pecséttel ellátva és szakhatósági, illetékes személy aláírásával ellátva. Ha nincs a kórháznak ez ügyben takargatnivalója, akkor szeretnénk, ha ez mihamarabb nyilvánosságra kerülne, ezek a dokumentációkat a lakosság is megismerhetné.

A Jobbik sajtótájékoztatójára reagálva Vitkai Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórház sajtófőnöke szerkesztőségünkkel azt közölte: az országban egyedülálló, de a világban már alkalmazott eljárás szerint indultak meg a Jósa András Oktatókórházban a munkálatok a bunkerbontás kapcsán. Mivel hazánkban úttörő eljárásról van szó, így még fokozottabb ellenőrzés mellett zajlottak a munkálatok. A több éves építkezés ideje alatt is mindig a kórház betegeinek érdeke, biztonsága volt a legfontosabb. Így kiemelt jelentősége volt annak, hogy a lehető legbiztonságosabb eljárással végezzék el a régi onkoradiológiai bunker bontását. A jelenleg hatályos jogszabály úgy intézkedik, hogy a sugáregészségügy és sugárbiztonság területén ezen elsőfokú hatósági engedélyezési és hatósági ellenőrzési feladatokat az egyes érintett Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve alá tartozó, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakmai felügyelete alatt álló Sugáregészségügyi Decentrumok látják el. A másodfokú hatóság az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A hatósági előírásoknak megfelelően az illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Sugáregészségügyi Decentrumának szakemberei felügyelték a bontási munkálatokat az elejétől a végéig. A vonatkozó dokumentumok a kórház rendelkezésére állnak, amelybe bárki betekinthet – áll a közleményben.