Naná, hogy Nyíregyháza is kerékpárosbarát!

– Nemcsak itt, a térségben, hanem egész Magyarországon egyre többen bicikliznek, az idősebbek és a fiatalok között is egyre népszerűbb a kerékpáros közlekedés – ezt mondja Gégény Bálint. Szerinte, a városban szerencsések a biciklisek, mert sok a kerékpárút, ahol biztonságosan lehet közlekedni. – Viszonylag jól ki van alakítva a kerékpárforgalom Nyíregyházán, nekem ez a véleményem, noha nem szoktam sokszor kerékpározni, de édesanyám rendszeresen szokott – tette hozzá.

Nyíregyházán 55 kilométerre bővült a kerékpárutak hossza, míg országosan 850 kilométer bicikliút épült meg az elmúlt években. Erre azért volt szükség, mert uniós átlagban dobogós Magyarország a két keréken való közlekedés népszerűségében.


50 milliárd bicikliutakra

 

– Négy év alatt újabb ezer kilométer bicikliút épülhet meg – ezt jelentette be Tasó László Nyíregyházán. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár az idei kerékpárosbarát települések és kerékpárosbarát munkahelyek díjátadóján beszélt arról, hogy a fejlesztések nem állnak meg. A következő 750 kilométerre már elkészültek a tervek és 2020-ig tervezik az újabb ezer kilométer megépítését. Az államtitkár ezt követően adta át az idei kerékpárosbarát településeknek és munkáltatóknak járó elismeréseket. 55 település, köztük Nyíregyháza, valamint 64 munkáltató vehette át a kitüntetést. Tasó László végül arról is beszélt, a kerékpárút-építések zászlóshajója most a Tokaj–Nyíregyháza között épülő bicikliút, ami december 10-éig készül el.

További képekért kattintson a fotóra!

– Össze akarjuk kapcsolni a köröket, egy kelet-magyarországi bringakör kialakításán dolgozunk, amit szeretnénk a Tokaj-hegyaljai bringakör kapcsolatával egybeépíteni. Mint ahogy Magyarországon a Velencei-tó környékén, a Fertő-tó és a Balaton környékén vannak már, több száz kilométert is lehet kerékpározni. A Velencei-tó is teljes egészében körbekerékpározhatóvá fog válni – tette hozzá Tasó László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

 

Nyíregyházán különösen népszerű

 

A nyíregyházi önkormányzat nevében dr. Ulrich Attila köszöntötte a díjazottakat, majd azt ajánlotta a vendégeknek, nézzenek szét a belvárosban, mert nagyon sok kerékpárossal fognak találkozni. Az alpolgármester hozzátette, hogy Nyíregyházán sokan járnak munkába biciklivel, és a kerékpár a sport- és szabadidő-tevékenységben is nagy szerepet kap. Az önkormányzat ezért bővítette 55 kilométer hosszúra a helyi kerékpárút-hálózatot és épít további 9 kilométert, önerőből.

– Ez elsősorban környezettudatosságot, egészségre nevelést jelent, de jelenti azt is, hogy aki kerékpározni szeretne, illetve szereti a kerékpárt, megtehesse azt, hogy A-ból B pontba biztonságos körülmények között jusson el a megnövekedett forgalom mellett – mondta el dr. Ulrich Attila.

Az alpolgármester üdvözölte a Tokajt Nyíregyházával összekötő 29 kilométeres bicikliút építését is, amivel a nyíregyháziak régi álma válik valóra.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)