Nyakunkon a határidő – Szja-bevallás: május 20.!
Az Észak-alföldi régióban valamivel több mint 700 ezer személyijövedelemadó-bevallást vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal május 20-áig; ennek eddig majdnem a fele (45%) érkezett be. A bevallások feldolgozását sok esetben az aláírás hiánya akadályozza, e nélkül ugyanis a bevallás érvénytelen.

A bevallások jellemző hibái: nem megfelelő sorban szerepel a kifizetők által év közben levont adóelőleg. Ugyancsak többször előfordul, hogy a családi járulékkedvezményt tévesen határozzák meg a bevalláson. Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy a munkáltatótól kapott 14M30 számú igazolás, és a kifizetőktől kapott különféle igazolások nem pótolják az adóbevallást! Jelentős változás ugyanakkor a korábban megszokotthoz képest, hogy idén már a munkáltatóknak is május 20-áig kell benyújtani az általuk a dolgozó (adózó) nevében készített szja-bevallást. (Korábban június 10-éig volt erre lehetőségük a munkáltatóknak.)

A bevallás benyújtása előtt ellenőrizni kell a személyes adatok helyességét, a visszaigényelhető adóelőleg utalásához feltüntetett számlaszámot, vagy a megjelölt lakcímet, az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adatokat. Családi kedvezmény esetén a 1453-03-as lapot kell kitölteni.

Május 20. a személyi jövedelemadó megfizetésének is a végső határideje! A magánszemélyek a 150 ezer forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethetik. A részletfizetést és annak ütemezését (az adózó döntésétől függ, hogy a rendelkezésre álló 6 hónap alatt hány részletben tudja megfizetni a fennmaradt adóját) a bevallási nyomtatványon kell jelezni, külön nem kell azt kérvényezni. A befizetések határidői: 2015. május 20., június 22., július 20., augusztus 21., szeptember 21., október 20.

A bevallás lehetséges benyújtási formái:
– elektronikus úton,
– papír alapon: postán, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon.

A bevallások elektronikus formái elérhetők a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) – kaptuk a tájékoztatást Magyar Norbert sajtóreferenstől.