Nagyszabású útépítési, útfelújítási program zajlik Nyíregyházán

Dr. Kovács Ferenc polgármester július 18-án több városrészben is személyesen tekintette meg a fejlesztések helyszíneit, az építések aktuális állását, majd sajtótájékoztatón jelentette be: „Nyíregyházán ebben az évben 52 utcát érint a nagyszabású útépítési és felújítási program. Önkormányzati és pályázati forrásból 16 új utat építenek és összesen 36 utcában, ill. útszakaszon valósul meg teljes útfelújítás, vagy nagyfelületű útjavítás.”


A fejlesztés a korábbi években megkezdett program folytatása. 2013 óta 58 nyíregyházi földút kapott aszfaltburkolatot, melyre önkormányzati forrásból több mint bruttó 2 milliárd forintot fordított a város. 2013-16-ban Nyíregyházán összesen 86 utcában valósult meg új út építése, vagy teljes útfelújítás.

2018-ban 9 utcában épített új aszfaltutat a NYÍRVV Nonprofit Kft. önkormányzati forrásból, összesen 4617 méter hosszúságban (Zivatar u., Zsuzsanna u., Csárda u., Sétány u., Platán u.-Platán köz- Tujafa u., Füzes u., Tiszafa u., Ezüstfenyő u., 28499. hrsz-ú összekötőút.) Az építések több városrészt, és olyan utcákat érintették melyek az elmúlt évek során benépesültek, forgalmassá váltak, a burkolt utak komfortosabb életkörülményeket és közlekedést biztosítanak az ott élők számára. A kivitelezések márciusban indultak meg és június 30-ra elkészültek. A beruházás több mint nettó 450 millió forintba került.

2018-ban is folytatódik a meleg aszfaltos, tartós útjavítási technológiával történő nagy felületű útjavítás, melynek során 24 utcában, közel 18.000 m2-en állítja helyre a NYÍRVV Nonprofit Kft. a meglévő aszfaltutakat. A kivitelezés befejezése augusztus elejére várható. A helyreállítási munkákra az idei évben közel nettó 110 millió forintot fordítanak.

Idén a „Területi Infrastrukturális Fejlesztések keretében megvalósítandó lakóutcák fejlesztése, útfelújítása, járdafelújítása, kerékpáros létesítmények kivitelezése” projekt keretében hét földútból épül új aszfaltos, vagy térköves út Nyíregyházán: Vénusz utca, Borbála utca, Mária utca, Magdolna utca, Krisztina utca, Anna utca, Csiha Kálmán utca.

12 utcában, ill. útszakaszon valósul meg teljes útfelújítás: Sóstói út és Színbád sétány (Kemecsei felüljáró – Berenát utca), Bocskai u. (Hunyadi u – Inczédy sor között) városi szakasza, Család utca (Szalag u. – Pazonyi út. közötti szakasz), Templom utca, Damjanich utca (Huszár sor – Toldi u. között) út és parkoló, Nyár utca (Körte u. – Dózsa György u. között), Meggyes utca (41. sz. főút – Varázs utca között), Körte utca, Rövid utca, Tó utca, Mogyoró utca (Templom u. – Sóstóhegyi u. között), Kosbor utca.

A 100 %-ban támogatott projekt összköltsége bruttó 1.9 milliárd Ft., és magában foglalja járdák, kerékpárutak felújítását és egy kerékpárút építését is.

A fejlesztések nagyobb része már elkészült, néhány helyszínen jelenleg is zajlanak a munkálatok, amelyek előreláthatóan szeptemberig befejeződnek.

A polgármesteri helyszíni bejárás útvonala érintette az Érkertet, Borbányát, Orost, Örökösföldet, a Jósavárost és Sóstógyógyfürdőt.

Néhány fontos információ az ezekben a városrészekben már megvalósult, folyamatban lévő, és a közeljövőben megvalósuló út-, és közlekedésfejlesztésről:

Szarvas utca

2015-ben pályázati forrásból megépült az Arany János utca - Szarvas utca - Kígyó utca csomópontban a körforgalom. Egy újabb nyertes projekt a Szarvas utca Vécsey köz- Móricz Zsigmond utca közötti szakaszának felújítását tartalmazza, amely várhatóan 2019-ben valósul meg. A jelenlegi tervek között szerepel az Arany János utcán egy 700 m kerékpárforgalmi létesítmény megvalósítása is a „Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán” című projekt keretében. Ez a projektelem jelenleg még tervezési fázisban van.

Kígyó utca

2016-ban elkészült a Debreceni út - Kígyó utca csomópontjának fejlesztése és megvalósult két gyalogátkelőhely kialakítása. A Kígyó utcában kétirányú kerékpárút épült, amely kapcsolódik az Érkert városrészben az Arany János utcai körforgalmi csomópont kiépítésével egyidejűleg 2015-ben kialakított gyalog-kerékpárúthoz. Előreláthatóan 2018. őszén a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Nyíregyházán” című projekt részeként tovább épül a kerékpárút a Kígyó utcától a Debreceni út – Tünde utca - Kállói út - Szent István utca Kert utcáig tartó szakaszán. A befejezés tervezett ideje 2019. nyara, a kivitelezési költség közel bruttó 1,6 mrd Ft.

Debreceni út

A „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” című pályázat keretében újulhat meg a Debreceni út burkolata a Kígyó utca és a Móricz Zsigmond utca között. A projekt jelenleg tervezési szakaszban van. Megvalósítás ideje: 2019.

Tünde utca

2017 novemberében megvalósult a csapadékvíz elvezetés rekonstrukciója a „Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése” című pályázat keretében. A Tünde utca teljes felújítása a Debreceni úti csomóponttól, a Kállói úti csomópontig 2460 m hosszan még ebben az évben elkezdődik a „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza délkeleti és délnyugati területein” elnevezésű projekt keretében. Megépülnek a hiányzó járdaszakaszok, felújítják és akadálymentesítik az autóbuszmegállókat. A beruházás költsége bruttó 500 millió Ft. A „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Nyíregyházán” c. projekt forrásából a Tünde utca teljes hosszában kerékpárút épül, amely kivitelezése várhatóan szintén még ebben az évben elkezdődik.

Lujza utca

A „Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése” című pályázat keretében 2017-ban a Lujza, Alma és Vércse utcában is megvalósult a meglévő zárt csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése. A Lujza utca burkolatát felújítják és a hiányzó járdaszakaszokat is kiépítik még ebben az évben, a „Gazdaságösztönző közlekedésfejlesztés a Szegfű utca bővítése, a Törzs utca, a Szalag utca, a Semmelweis utca, a Bottyán János utca és a Lujza utca felújítása révén” című 3 projekt során bruttó 155,5 millió Ft értékben. A kivitelezés a következő hetekben elkezdődik és a tervek szerint még 2018-ban befejeződik.

Kállói út

Kállói – Tünde utcai csomópont átépítésével a Tünde utca felől érkező, és Centrum felé balra kanyarodó jelentős közúti forgalom biztonságos levezetése a cél egy körforgalmú csomópont megvalósításával, mely a „Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán” című projekt keretében történhet meg. A beruházás jelenleg tervezési szakaszban van, a kivitelezés várhatóan 2019-ben kezdődhet el. A Kígyó utcától induló, Debreceni út – Tünde utca - Kállói út - Szent István utca Kert utcáig tartó szakaszon megvalósuló kerékpáros létesítmények építése révén Borbánya városrész is bekapcsolódik a városi kerékpárút-hálózatba. A kivitelezési munkálatok 2018 őszén kezdődnek meg, a befejezés tervezett ideje 2019 nyara, a kivitelezési költség közel bruttó 1,6 mrd Ft.

Tüzér utca

2016-ban megvalósult a Tüzér utcában a meglévő csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése több mint 500 m hosszan. A beruházás költsége bruttó 125 millió Ft volt.

Oros

A „Területi Infrastrukturális Fejlesztések”című projekt keretében valósul meg a Meggyes utca 41. sz. főút – Varázs utca közötti szakaszának felújítása, a kivitelezés jelenleg is folyamatban van. A beruházás költsége 26 millió Ft, befejezés dátuma: 2018. augusztus. Önkormányzati forrásból épült aszfaltossá a Platán utca, Platán köz, Tujafa, Füzes, Tiszafa, Ezüstfenyő utca és a 28499. hrsz-ú összekötőút. A munkálatok befejeződtek.

Család utca

A „Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán II. ütem” című projekt során hamarosan körforgalom létesülhet a Család utcán, a Szalag utca és Belső körúti csomópontokban. A projekt része a Belső körút - László utca csomópont fejlesztése is, a Nagykörútról balra kanyarodások tiltásával, jelzőlámpás forgalomszabályozás bevezetésével. Jelenleg a projekt előkészítése zajlik, a megvalósítás tervezett ideje 2019-2020. A „Területi Infrastrukturális Fejlesztések” című projekt keretében zajlik jelenleg a Család u. Szalag u. - Pazonyi u. közötti szakaszán a járda, valamint az útburkolat felújítása. A bruttó 85 millió Ft értékű fejlesztés várhatóan 2018 augusztusában elkészül.

Szalag, Törzs, Semmelweis utca

Heteken belül elkezdődik a Szalag utca útburkolatának és parkolóinak felújítása, a Törzs utca felújítása a Szalag utca és Orosi út között, valamint a Semmelweis utca útfelújítása, gyalogátkelőhely és járda építése. Az útfejlesztések a „Gazdaságösztönző közlekedésfejlesztés a Szegfű utca bővítése, a Törzs utca, a Szalag utca, a Semmelweis utca, a Bottyán János utca és a Lujza utca felújítása révén” című projekt során valósulnak meg. A kivitelezési munkálatok előreláthatóan 2019 tavaszán érhetnek véget. A beruházások összértéke több mint bruttó 500 millió Ft. A fejlesztési csomag része a Törzs utca csomópontjainak átépítése is, a Törzs utca- 41. Sz. Főút csomópontjának fejlesztése, Törzs utca- Semmelweis utca csomópontjában körforgalom építése, Törzs utcán járda építése, a Törzs utca- 4. Sz. Főút csomópontjában jobbra kanyarodó sáv kialakítása, valamint a hiányzó kerékpár hálózati elemek kiépítésével az Örökösföld városrész kerékpárosbaráttá tétele. 4 Szintén ezen projekt része a Bottyán János utca burkolatának felújítása, irányhelyes kerékpáros létesítmény kijelölése, hiányzó járdaszakaszok kiépítése, amely beruházás értéke bruttó 400 millió Ft.

Kosbor utca

A „Területi Infrastrukturális Fejlesztések” című projekt keretében folyamatban van a Kosbor utca burkolatának felújítása 410 méter hosszan. A beruházási költség bruttó 50,5 millió Ft, a megvalósítás dátuma: 2018. augusztus.

Korányi Frigyes utca

Ugyancsak a „Területi Infrastrukturális Fejlesztések” című projekt keretében zajlik a járda felújítása a Korányi F. u. Garibaldi u. - Kalevala sétány közötti szakaszán 465 méter hosszan, valamint a járda felújítása az Eperjes u. Ószőlő u.-Korányi F. u. közötti szakaszán. A beruházások összértéke bruttó 142 millió Ft, a befejezés dátuma, 2018. augusztus. Egy újabb nyertes projekt a Korányi Frigyes utca felújítását (Kosbor utcától - Sóstóhegyi útig) és Korányi Frigyes utca - Csaló köz csomópontban körforgalom építését tartalmazza. A megvalósítás ideje: 2019.

Csaló köz

2014 nyarán újult meg a Garibaldi utca és a Csaló köz teljes járda és útburkolata. Az Ószőlő utca és a Csaló köz csomópontjában mind az Ószőlő, mind pedig a Csaló közi ágat keresztezve gyalog-kerékpáros átvezetés létesült, ezzel lehetővé téve a közlekedők Sóstóierdőbe való biztonságos átjutását.

Sóstóhegyi út

A „Területi Infrastrukturális Fejlesztések” című projekt keretében zajlik jelenleg a Sóstóhegyi úton a Korányi F. utca – Mogyoró utca közötti szakaszon kerékpárút építése, bruttó 151 millió Ft értékben. A beruházás befejezése 2018 augusztusában várható.

Sóstógyógyfürdő

Önkormányzati forrásból épült meg a Zivatar és a Zsuzsanna utca, és a „Területi Infrastrukturális Fejlesztések” című projekt keretében valósul meg idén útépítés a Vénusz utca, Borbála utca, Mária utca, Magdolna utca, Krisztina utca, Anna utca, és a Csiha Kálmán utcában. Ugyancsak utóbbi projekt keretében történt meg idén a Sóstói út és Szindbád sétány felújítása a Kemecsei felüljáró – Berenát utca közötti szakaszon. 2019-ben kerékpárút épülhet a Fürdő utca teljes hosszán. A "Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán II. ütem" című projekt során kerékpáros barát településrész alakul ki a Sóstógyógyfürdőn, a Berenát utcától északra, Kemecsei úttól pedig nyugatra eső belterületi tömbrészlet csillapított forgalmú településrésznek történő kijelölésével. Jelenleg a beruházás előkészítése zajlik. A megvalósítás tervezett ideje: 2019. Az önkormányzat nettó 298 millió Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az „Erdei sétány és ökológiai sétaút kialakítása Sóstófürdőn” című, pályázat megvalósítására. Március közepén kezdődött el a projekt megvalósítása, amely Nyíregyháza legszebb természeti értékén, a Sóstói-erdőn keresztül, a Nyíregyházi Állatparkig vezető sétaút kialakítására irányul. A fejlesztés elkészült jelenleg a műszaki átadás átvétel van folyamatban. 


Fotó: Kohut Árpád