Nagyon nem mindegy, hogy milyen iskolatáskát választunk

Augusztus végén hagyományosan füzetek, ceruzák, rajzeszközök és egyéb tanszerek kerülnek a családok bevásárlókocsijába. A legtöbb iskola pontos listát ad a családoknak arról, hogy miből mennyit és milyen fajtát kell beszerezni.

A szülőknek ilyenkor rendszerint mélyen bele kell nyúlniuk a pénztárcájukba. Egy tanszeralapcsomag átlagosan húszezer forintba kerül, ebben azonban még nincs benne az iskolatáska, amely az egyik legdrágább termék.

Ne spóroljunk az iskolatáskán

Paparó Tamás, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs menedzsere azt mondta, egy iskolatáskán semmiképp sem érdemes spórolni, ugyanis sok időskori hát- és gerincprobléma okozója egy, a gyerekkorban rosszul kiválasztott hátizsák is lehet.

A táska vásárlásakor oda kell figyelni a pánt párnázottságára is.

– mondta az M1 Iskolapad című műsorában. Megjegyezte, idén is a mesehősös iskolatáskák a legnépszerűbbek, de sokan keresik a már megszokott, bevált márkákat is.

A tankönyvellátók is felkészültek

A Kello üllői tankönyvraktárában már július végén elkezdődött a tankönyvcsomagok összeállítása.

A legtöbb iskolába már kiszállították a tankönyveket, és pótrendelésekre is van még lehetőség.

– mondta Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója.

A pótrendeléseket szeptember 15-ig adhatják le az iskolák, a cég ezt követően összesíti és feldolgozza a rendeléseket, majd szeptember harmadik hetétől kezdi el kiszállítani az intézményekbe. Idén eddig körülbelül tizenkét és fél millió tankönyvet rendeltek az iskolák.

– közölte Tőczik Zsolt.

Olcsóbbak a könyvek

Elsőtől a kilencedik osztályig mindenkinek jár az ingyenes tankönyv, a többi évfolyamon pedig a nagycsaládosok és a rászoruló diákok kapnak kedvezményt. A lehetőséget még 2013-ban vezette be a kormány, azóta több mint egymillióan vették igénybe.

Változott az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere is, a könyvek olcsóbbak lettek, ez pedig az államnak is jelentős megtakarítás.

– fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Kibővül a kedvezmény

Mint mondta, összesen mintegy 40 százalékkal sikerült csökkenteni a tankönyvek árát, amely természetesen a költségvetésnek is megtakarítás. Hozzátette, összességében a magyar állam az idei tankönyvrendelésekre csaknem tizenegymilliárd forintot költ. A kormány tervezi, hogy hamarosan a többi évfolyamra is kibővíti a kedvezményt.

 

Forrás: hirado.hu