Nagyheti, húsvéti püspöki szentmisék a székesegyházban és a társszékesegyházban
Fotó: Archív

A debreceni Szent Anna-székesegyházban, valamint a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban tervezett püspöki nagyheti szertartások rendje.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi programja:

Április 1., Nagycsütörtök 18:00: Utolsó vacsora emlékünnepe — Debrecen, Szent Anna Székesegyház

Április 2., Nagypéntek 15:00 Urunk szenvedésének ünneplése — Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

Április 3., Nagyszombat 17:00: Húsvét vigília szertartása — Debrecen, Szent Anna Székesegyház

Április 4., Húsvétvasárnap 11:00 Urunk feltámadásának ünnepe — Nyíregyháza, Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

Dr. Krakomperger Zoltán általános helynök a következő ünnepi liturgiákat végzi

Április 2., Nagypéntek 14:30-tól a pandémia-keresztutat végzik, majd 18:00: Urunk szenvedésének ünneplése – Debrecen, Szent Anna-székesegyház – A szertartást dr. Krakomperger Zoltán általános helynök vezeti.

Április 4., Húsvétvasárnap 11:30: Urunk feltámadásának ünneplése Debrecen Szent Anna-székesegyház – A szentmisét dr. Krakomperger Zoltán általános helynök mutatja be.

Nagypénteken szigorú böjtöt tartunk, vagyis háromszor étkezünk, egyszer lakunk jól és nem eszünk húst. A hústilalom 14 év felett, a szigorú böjt 18-60 éves kor között kötelezi azokat a katolikusokat, akiknek betegségük okán nincs étrendi korlátozás.

Palánki Ferenc megyéspüspök – összhangban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezéseivel, és figyelembe véve a járvány súlyosbodását – 2021. március 15-től hozott járványügyi rendelkezésének értelmében egyházmegyénk templomain belül visszavonásig szünetelnek a nyilvános liturgiák.

A liturgiák online felületeken követhetőek:

A debreceni Szent Anna-székesegyházból a vasárnaponként 11.30-tól kezdődő szentmiséket a Debrecen Televízió, a dehir.hu, az egyházmegye Yuo Tube https://www.youtube.com/results?search_query=debrecen-ny%C3%ADregyh%C3%A1zi+egyh%C3%A1zmegye csatornája közvetíti, ez utóbbin a szertartás később is visszanézhető.

Nagycsütörtökön, Nagypénteken, Nagyszombaton a meghirdetett időben az egyházmegye You Tube felületén követhetőek a szertartások.

A többi hétköznapokon reggel 7 órakor mutatnak be szentmisét a székesegyházban, amely szintén követhető a You Tube felületünkön.

A nyíregyházi társszékesegyház liturgiáin szintén van lehetőség online részvételre is az egyházközség You Tube csatornáján keresztül: https://www.youtube.com/results?search_query=magyarok+nagyasszonya+ny%C3%ADregyh%C3%A1za

 

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye