Nagy sapkában kis gyerek

Sok picibaba azonban nem vár a megadott időpontra, hanem hamarabb érkezik meg. A 37. hét előtt bekövetkezett szüléseket tartják koraszüléseknek, az időpont előtt érkezett gyerekek pedig a koraszülöttek. Az emberek, amikor ezekről a babákról hallanak, nagy sapkába és hatalmas pelenkába csomagolt, aprócska lényre gondolnak. Dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa arról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden 10. szülés koraszülés, tehát sok családot érint a probléma.

 

24-37-40

 

A szülés az a folyamat, amikor a 24. hetet követően 500 gramm feletti magzati súlynál fejeződik be a terhesség. Ez előtt vetélésről beszélnek a szakemberek. Az osztályvezető főorvos azt mondta, a koraszülötteknél 1500 gramm feletti születési súlynál nagyobb maradványtünetek nélkül nőhetnek fel a gyerekek. Ma már az 1500 gramm alatti babák túlélési esélyei is jók, 95 százalék körül vannak a szakember szerint, míg az 1000 gramm alatti gyerekek 80–85 százalékban élik túl a születési traumát. Ezeknél a gyerekeknél azonban idegrendszeri, szemészeti és tüdőproblémák léphetnek fel, maradhatnak vissza, főleg azoknál, akiket sokáig lélegeztettek géppel.

 

Fertőzés a felelős

 

Dr. Dicső Ferenc szerint a koraszülések döntő többségében valamilyen esemény vagy környezeti tényező játszik szerepet. 90 százalékban valamilyen, az anyától induló, főleg bakteriális fertőzés felel azért, ha egy baba a vártnál korábban jön a világra, de a dohányzás és az ikerterhesség is befolyásoló körülmény lehet. A szakorvos kiemelte, a koraszülötteket speciális kórházi környezetben kell ápolni. Nyíregyházán ez megvalósult, hiszen a közelmúltban adták át a Jósa András Oktatókórházban a Neonatális Intenzív Centrumot, ahol a megyében egyedüli helyként a személyi és a műszeres feltételek is adottak ahhoz, hogy egészséges gyermekek legyenek a koraszülöttekből. A gyermekgyógyász kiemelte, a legjobb az lenne, ha a 37. terhességi hét előtt megindult szüléseket már itt vezetnék le, mert a koraszülöttek szállítása további kockázattal járhat.

M. E.

(Fotó: internet)