Nagy család, nagy boldogság
Jó és különös érzés nagy családokhoz látogatni, főleg akkor, amikor a naptár múlt heti beosztása egy piros betűs napot takart: anyák napja volt, most pedig a Születés Hetét ünnepeljük. A Szabó családban hat gyerekkel, Luca Katával, Boldizsárral, Dániellel, Barnabással, Borka Dórával és Zoé Júliával teljes a boldogság.

Évtizedekkel ezelőtt szinte természetes volt, hogy a családokban több gyermeket neveltek, mára azonban nem az utódok száma a kérdés, sokkal inkább az, hogy szülessenek-e egyáltalán! Pedig nagy család, nagy boldogság, legalábbis náluk biztosan, ahol bár a mindennapok mozgalmasak és sokszor nehézkesek, de legalább ennyire örömteliek is – vallják.

„AZ ÖTÖDIK MAJD KISLÁNY LESZ”

Reggel nyolc óra van, amikor becsengetek a Szabó családhoz. Az ajtóban az édesapa, Tamás fogad, aki az örökösföldi görög katolikus egyházközség parókusa. Felesége, Kata „főállású” édesanya. A lakásba beérve nem fogad gyerekzsivaj, csak a legkisebb babával, Zoé Júliával találkozom. Hamar megtudom, a hat gyermekből négy már oktatási intézménybe jár.
– A férjemmel, amikor összeházasodtunk, elterveztük, hogy négy gyermekünk lesz. Az első gyerkőc lány lett, őt pedig három fiú követte. – Császárral szültem meg őket. Amikor a negyedik világra jött és kitoltak a műtőből, már mondtam a férjemnek, hogy az ötödik majd kislány lesz, végül így is lett – kezdte a beszélgetést Kata, aki elmondta, az első öt évben nem volt olyan időszak, ami terhesség vagy szoptatás nélkül telt volna el. A negyedik gyerek után tudott egy kicsit regenerálódni.

„A JÓ ISTEN AJÁNDÉKOZTA”

2013-ban aztán megszületett Borka Dóra, aki egy végtelenül nyugodt és kiegyensúlyozott kislány lett, Zoé Júliát, a hatodik gyereket pedig, ahogy ő mondja, a jó Isten ajándékozta. Kata azt mondja, sokszor nagyon nehéz ennyi gyerekkel és nem is lehet pihenni mellettük, de nagyon szereti ezt a feladatot, ez az élete, napi 24 órában.

HAMARABB ÉRIK MINDENKI

Hihetetlen, ahogy a gyerekek egymásra tudnak hangolódni. Mivel nagy családban élünk, ezért sokkal hamarabb érik mindenki. Kétgyerekes szülők azt szokták mondani, hogy kettővel nehezen bírnak, mi meg erre azt feleljük, kettővel nehéz is. A hat gyerek, főleg a nagyok viszont már segítik a kisebbeket – hangsúlyozta az édesapa.
 

„MÉG VAN EGY SZABAD HELY AZ AUTÓBAN”

Miközben a kiegyensúlyozott egyéves babát, Zoé Júliát figyelem, nem hagy nyugodni, hogy megkérdezzem a szüleitől: lesz-e még hetedik? A kérdés azonban, mint kiderült, nem is érte őket annyira váratlanul.
– Mivel nekünk hat gyerekünk van, soha nem merem megkérdezni egy kétgyerekes anyukától, hogy terveznek-e esetleg egy harmadikat, tőlem viszont mindig, mindenki megkérdezi – nevet fel Kata. – Nem mondanánk, hogy nem. Ha a jó Isten úgy akarja, hogy jöjjön, az biztosan nem véletlen. Ennek oka van. Mint annak is, hogy Zoé itt van velünk. Ha a hetedik is beköszönne, állnánk elébe. A negyedik gyereket én még nagyon megéreztem. Akkor már nagy volt a család. Az ötödiket viszont, hogy ő egy ilyen kis angyalkánk lett, észre se vettük. Problémát pedig így már nem jelentett a hatodik, hiába sírós.

A hat gyermek

„SOHA NEM BÁNTAM MEG”

A családjukban előfordult már, hogy mind a hat gyerek egyszerre betegedett le, ráadásul volt, hogy a szülők is. Megesett, hogy egy teljes telet a kórházban töltöttek, hiszen mire az egyik kicsi meggyógyult, a másikkal kellett befeküdni. Napi segítségük sosem volt, de ahogy a kiegyensúlyozott házaspárt figyelem, nekik erre nem is volt szükségük. Manapság a generációkat követve csökken a gyermekvállalás, a Szabó családban növekedett.

ANYÁK NAPI AJÁNDÉK

Azt mondják, néha elfáradnak, néha kiakadnak, de sosem fordult meg a fejükben, hogy minek született ennyi gyerekük. Erre pedig mi sem lehet nagyobb bizonyíték, mint az a hatalmas kép a nappaliban, amit Kata tavaly májusban kapott a gyerekektől anyák napjára: hat kisbaba és a boldog szülők. Így teljes a Szabó család.

(Szerző: Bruszel Dóra)

(Fotók: Sassné Kokas Karolina)