„Nagy az Isten állatkertje”

Balassi Bálint, Gyöngyösi István és Móricz Zsigmond. Magyar költők és írók, akikben az a közös, hogy műveikben gyakran szerepelnek állatok. Többek között az ő alkotásaikkal is foglalkoztak azon a tematikus konferencián, amelyet a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület Nagy az Isten állatkertje címmel szervezett meg a Nyíregyházi Állatparkban. A 10 éve működő egyesület minden eseményét olyan helyszínre viszi, ahol a téma és a környezet megegyezik.

Irónia, amiből az emberek magukra ismerhetnek

Az esemény szervezője azt mondta, a címet ebben az esetben szó szerint és átvitt értelemben is lehet értelmezni. A konferencia két napja alatt állatokkal kapcsolatos irodalmi alkotásokat elemeztek a konferencia résztvevői.

Dr. Mercs István, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület elnöke az eseményen azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a szervezők a kulturális életbe szerettek volna pezsgést vinni, de fontosnak tartották azt is, hogy az előadók megújuljanak és ironikusan álljanak a témához.

Szent tehenek

A nemzetközi konferencia előadói ismert és elismert szakemberek, akik előadásaikkal nem csupán a magyartanárok figyelmét szerették volna felkelteni. Nagy Balázs irodalomtörténész Szent tehenek irodalmunkban, avagy állatszimbolika a magyar szakrális költészetben címmel tartott előadást.

Dr. Nagy Balázs irodalomtörténész előadásáról azt mondta, hogy ez egy képletes cím, amivel elsősorban arra szeretett volna utalni, hogy a vallásos költészetben, a szakrális irodalomban is nagy szerepet töltöttek be az állatok. Előadásával a 20. századi Sík Sándor lírájára szerette volna a figyelmet irányítani.
A konferencia szombaton folytatódik, az érdeklődők akkor is állatokkal kapcsolatos irodalmi alkotásokról hallgathatnak meg érdekességeket.

M. E.