Nádvágás a Bujtoson

Néhány évvel ezelőtt a Bujtosi-tó környékén lakók még arra panaszkodtak, kellemetlen levegő terjeng a városrészben. A NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei egy átfogó terepszemlét követően megállapították, a szagokat a bomló szerves anyagok árasztják. Ezt követően nagytakarítást végeztek a tóban és környékén, azóta pedig rendszeresen vágják a nádat annak érdekében, hogy a korábbi eset ne forduljon elő többször.

 

Vízből vágás

 

Ezzel, a vízibiciklihez hasonlító speciális szerkezettel oldják meg a NYÍRVV dolgozói azt, amit korábban a befagyott tóról végeztek fűkaszával, hiszen idén az időjárás nem tette lehetővé a jégről való nádvágást.

További képekért kattintson a fotóra!

A csónak pengéi a víz felszíne alatt 60–70 centiméteren elvágják a nádszárakat, amelyek feljönnek a felszínre. Ezután a tó szélére húzzák a növényt és elszállítják a területről. Így a nád nem tud belerohadni a tóba.

 

Cél, a tó élővilágának megóvása

 

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodájának vezetője arról beszélt, nagyon fontos az is, hogy a víz élővilágát megőrizzék, és helyreállítsák a víz minőségét. Ehhez pedig a rendszeres, minden évben elvégzett nádvágás elengedhetetlen feladat.

Ha nem figyelnének oda a városüzemeltető cég szakemberei a tó állapotára, akkor előfordulhatna az, hogy a víz egészét benövi a nád, ami egy idő után az elmocsarasodásához vezet. Ez azért is veszélyes, mert a bomló anyag metánt termel, ami a tóban élő halakat mérgezné meg. A nádvágást a NYÍRVV Nonprofit Kft. saját forrásaiból, közel 4 millió forintból oldja meg.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)