Nád a házam teteje…

A szakmai támogatási programra Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Sóstói Múzeumfalu 2015 első negyedévében közös pályázatot nyújtott be. A bíráló bizottság által megítélt keretösszeget Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata több mint 1 millió forinttal egészítette ki. Így, az összesen rendelkezésre álló bruttó 11 millió forintból a néprajzi falurész legveszélyeztetettebb épületeinek tetőzetét javíttatják ki, de van olyan épület is, amelyen a nádtető teljes cseréjét kell elvégezni.

[REKLAM]

A Nyíregyházi Települési Értéktárban a Sóstói Múzeumfalu mellett a tirpák népi építészet is helyet kapott. A Kubinyi Program keretében most a tirpák portán álló épületek héjazata is megújul.
A napokban megérkezett a tetőfedő anyag első szállítmánya. A hatalmas mennyiségű nádat egy óriási kamion hozta Balmazújvárosból. A munkát az egyik leginkább rossz állapotban lévő épületen, a Besztereci porta Kéki istállóján már elkezdték az ügyes kezű mesterek. A tetőfedés jó idő esetén még idén tovább folytatódik, de legjava várhatóan a 2016-os szezon tavaszi időszakára tolódik át. A projekt teljes lezárása 2016 június havában esedékes.