Muzsikával erősítették a barátságot

Lengyel zenészek játszották a világszerte ismert Monti-csárdást a Vikár Sándor Zeneiskolában. A nyíregyházi önkormányzat és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat itt ünnepelte meg pénteken a lengyel-magyar barátság napját. 10 évvel ezelőtt ugyanis a magyar parlament és a varsói szejm is úgy döntött, március 23-án hivatalosan is megemlékeznek a két nép barátságáról. A nyíregyházi önkormányzat képviseletében dr. Ulrich Attila köszöntötte az egybegyűlteket és arra emlékeztetett, hogy a két ország kapcsolatrendszere több száz évre nyúlik vissza. 

– A magyar és a lengyel történelmi kapcsolatok nagyon-nagyon régre nyúlnak vissza, még Nagy Lajos lányaihoz kapcsolódik néhány történelmi esemény, ami a lengyeleket megérintette, de után jött például Báthory István. Azok a momentumok, amelyek meghatározók ebben a kapcsolatban az, hogy mind Magyarország, mind Lengyelország területi veszteségeiben, szuverenitásának az elvesztésében hasonló utat járt be az évszázadok alatt és ez a két népet – attól függetlenül, hogy szomszédok voltunk 1920-ig – befolyásolta – mondta el dr. Ulrich Attila.

 

A személyes barátságok is erősödnek

 

Az ünnepségre Nyíregyháza testvérvárosából Rzeszówból érkezett delegáció. A zenészek mellett a lengyel település egyik alpolgármestere üdvözölte a lengyel-magyar barátság napját. Henryk Wolicki arról is beszélt, hogy a két város között egyre színesebb az együttműködés és a hivatalos kapcsolatok mellett a személy barátságok is erősödnek. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Úgy gondolom, hogy az elmúlt két évtized szoros együttműködése jól bizonyította a két város kapcsolatrendszerének sokrétűségét. A két város polgármestere, Kovács Ferenc és Tadeusz Ferenc, a munkakapcsolatokon túlmenően személyesen is nagyon jó viszonyt ápolnak. A közeljövőben május 19-én adják át a rzeszówi polgármesternek a Rzeszowi Műszaki Főiskola díszdoktori címét, amelyre a nyíregyházi polgármestert is szeretettel várjuk – fogalmazott Henryk Wolicki.

 

Sokat segítenek a rzeszówiak!

 

A zeneiskolában kihirdették a Lengyel-magyar két jó barát című megyei csapatvetélkedő eredményét is. A nyertes diákok a két város önkormányzatától kaptak értékes ajándékokat. A rendezvényen ezt követően beszédet mondott a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bárkányi Tamás is, aki szerint a rzeszówi kapcsolat a Nyíregyházán élő lengyelek, leszármazottak számára is rendkívül gyümölcsöző. 

– A két testvérváros nagyon jól együttműködik. Különböző iskolák, intézmények dolgoznak együtt, a nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatot nagyon-nagyon támogatja a rzeszówi polgármester, Tadeusz Ferenc. Tehát el lehet mondani, hogy a két város együttműködése csodálatos – mondta el Bárkányi Tamás.

Az emléknapon a nyíregyházi Lengyel-Magyar Dalárda a két ország népdalkincséből készült válogatással is szórakoztatta a közönséget.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)