Múzeumpedagógiai évnyitó

Kalandtúra a régészet világába, Történetek egy ládából, Irodalmi barangolások, Mit rejthet Jósa doktor táskája? Morzsák a múzeum iskolásoknak szánt kínálatából. A Jósa András Múzeum évek óta arra törekszik, hogy megszerettesse a múzeumok világát a gyermekekkel. Ebből a célból hat esztendeje már minden évben Múzeumpedagógiai évnyitót rendez, ahol tájékoztatják a pedagógusokat a múzeum és partnerintézményei által nyújtott szolgáltatásokról.

– Ma sokat beszélünk az élethosszig tartó tanulás fontosságáról és ha nem itt alapozódik meg az iskolák környékén a rendszeres múzeumba látogatás, az igény a múzeumlátogatásra, akkor bizony ezek a gyermekek később felnőttként, családapaként szegényebbek lesznek egy ilyen élménnyel. Nekünk az a fontos és azért is rendezzük minden évben a Múzeumpedagógiai évnyitót, hogy elmondjuk, ebben az évben a tanévre koncentrálva mi mindennel várjuk, mi az ajánlatunk, mit tudunk adni a fiatalságnak. Nemcsak kiállításokkal, hanem azon túl is – mondta dr. Bene János múzeumigazgató.

További képekért kattintson a fotóra!

Az esemény résztvevői betekintést nyerhettek a múzeumban folyó szakmai munkáról, egyben tájékoztatót hallhattak a nyújtott szolgáltatásokat illetően is.

– Ilyenkor a pedagógusok betekintést nyerhetnek a múzeumpedagógia működésébe, megismerhetik azt, hogy milyen szakmai munka zajlik a múzeumban. Milyen is az, amikor a múzeumpedagógus dolgozik és betekintést nyerhetnek múzeumpedagógiai ajánlónkba is, amely tulajdonképpen egy fő csapásvonala a múzeumpedagógiánkban. Ezekből a lehetőségekből szemezgethetnek a tanárok, illetve a diákok is – mondta Holmár Zoltán osztályvezető-múzeumpedagógus.

A rendezvényen átadták a Múzeumbarát iskola és Múzeumbarát pedagógus díjakat is, amelyet azon oktatási intézmények és pedagógusok kaphatnak, akik a legtöbb diákot ismertetik meg a múzeumok világával. Előbbit a Móra Ferenc Általános Iskola, utóbbit Takács Angéla, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola tanára vihette haza.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)