Múzeumok Őszi Fesztiválja: Szünetelés a múzeumfaluval október 26. és 29. között!

Idén is megrendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek idei jelmondata: Múzeumi harmónia. Az országos rendezvénysorozat szeptember 27-én kezdődött és egészen november 11-ig tart. Több, mint 130 budapesti és vidéki helyszínen, másfél hónapon keresztül, közel 1200 programmal várják az érdeklődő közönséget, köztük Nyíregyházán is. A Sóstói Múzeumfalu például október 26. és 29. között „szünetelést” tart, azonban nem a szó legszorosabb értelmében. Az őszi szünet ideje alatt mindennap valamilyen programra invitálják a „szabadságukat töltő” gyermekeket.

 

Október 26. 10.00–16.00 óráig: Tök más ez a nap! A látogatókat kemencében sült tökkel fogadják, illetve a tanoncnak szegődőket beavatják a bőrös mesterségek alapvető fogásaiba. A családokat közös felfedezőjátékra, „állatlesre” invitálják, ahol megfigyelőképességüket a népművészet állatábrázolásainak felkutatása teszi próbára.

 

Október 27. 10.00–16.00 óráig: Senki se szagolja... vagy mégis? Illatzsákot és illatos képeslapot készíthetnek a vendégek, és felfedezőúton frissíthetik fel élményeiket a falusi illatokról és szagokról. Az anarcsi portán kemencében sült finomságokkal kedveskednek a megfáradt vándoroknak.

 

Október 28. 10.00–16.00 óráig: „Erre csörög a dió...” Az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan lehet dióhéjból „hangszert” készíteni. Minden kedves látogatót felkérnek, hogy vegyen részt a falusi hangverseny megvalósításában, amelyet a készített „hangszerek”, illetve az egyes portákon elhelyezett zajkeltő eszközök együttes megszólaltatásával fognak rögtönözni. Az anarcsi portán hamuban sült krumplival várják az alkalmi zenészeket.

 

Október 29. 10.00–16.00 óráig: Mindenre fény derül… A tematikus nap középpontjában a fénnyel kapcsolatos tevékenységek állnak. A vendégek kipróbálhatják a gyertyamártás mesterségét, és kemencében sült finom almát kóstolhatnak.