Múzeumok Éjszakája és Szent Iván éjjele

Minden évben van egy pár különleges nap, amikor hosszabbak a nappalok és rövidebbek az éjszakák. Ekkor hagyományaihoz hűen a Jósa András Múzeum, a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalunem zárja be kapuit a megszokott időben, hanem éjszaki eseményekre invitálja a kultúra szerelmeseit. Június 23-án és 24-én érdekes dolgokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Bepillanthatnak a kulisszák mögé

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, ez a múzeumoknak a napja. Elmagyarázta, a Szent Iván éj környéki hétvégét jelölték ki annak idején a Minisztériumban arra, hogy az érdeklődők megismerjék a múzeumokban zajló munkát. Az alpolgármester hozzátette, a múzeumok dolgozói mindent megtesznek ezért, hogy aki ezen a napon belép bármelyik múzeumba, az szórakozzon, jól érezze magát és lássa azt a háttérmunkát, amely a kiállításokhoz vezet.

 

Június 23. péntek

 

További képekért kattintson a fotóra!

A programsorozat június 23-án, pénteken a Sóstói Múzeumfaluban kezdődik. Este fél kilenckor a Pásztoróra című kiállítással kezdődnek meg az események, amely a nők szerepéről és a férfi-női kapcsolatokról szól. Fél tízkor meggyújtják a hagyományos tüzet a skanzenben, majd 22 órakor a Margaret Island muzsikáját hallgathatják meg a résztvevők. Fél tizenkettőkor a Nyírség Táncegyüttes tagjai felelevenítik a Szent Iván éjjeléhez kapcsolódó szokásokat, éjfélkor pedig akár tüzet is ugorhatnak a legbátrabbak.


Lesz tűzugrás

 

Dr. Szabó Sarolta, a Sótói Múzeumfalu igazgatója azt mondta, ez egy varázslatos éjszaka, amikor nagyon sok minden megtörténhet. Hozzátette, a hagyomány úgy véli, ha valamit kívánnak a tűzgyújtás előtt, akkor nagy valószínűséggel be is következhet, ha átugorják a tüzet.

 

Június 24. szombat

 

Az események június 24-én, szombaton 17 órától a Jósa András Múzeumban folytatódnak. A belvárosi épületben az este központi témája a nő lesz. Csókolj meg édes címmel nyílik kiállítás, amely az első világháború körüli időszakot eleveníti fel, majd Pikáns oldal címmel nyílik tárlat, ahol vicceket hallhatnak az érdeklődők. Az interaktív attrakcióba a közönség is bekapcsolódhat. Ezt követően Nagy Zsuka költőnő kalauzolja a nézőket a NO-nők a nőkről elnevezésű bemutatón. A kiállításokon kívül dumaszínházi és táncos produkciók, valamint élőzenés koncertek fogadják a Jósa András Múzeumba látogatókat.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója azt mondta, ezt a napot nagy ünnepnek tekintik a múzeum munkatársai, hiszen találkozhatnak a nagyközönséggel. Az igazgató elmagyarázta, van igény arra, hogy az esti órákban jöjjenek be az emberek a múzeumba és könnyed programokon vegyenek részt.

A Múzeumok Éjszakáján fellépő zenekarokat egy belépőjeggyel hallgathatják meg az érdeklődők. Az eseményekhez több intézmény is csatlakozott, ezek programjait megtekinthetik a nyiregyhaza.hu oldalon.

ME.
Fotó: Szarka Lajos