Múviláv Trokán Nórával a Rózsakertben
Múviláv Trokán Nórával a Rózsakertben

Görögországi nyaralása közben értem el Trokán Nóra színművészt, aki április ötödikén a Szindbád vendége volt (Mészáros Árpád Zsolttal felváltva kérdeztük), július végén pedig a Rózsakert Szabadtéri Színpadon lép fel Klem Viktor és a Swing à la Django zenekar társaságában.

– A Múviláv – majdnem mint a filmeken élő zenés, filmes színdarab Trokán Nóra és Klem Viktor főszereplésével, melyben népszerű filmmomentumok és emble­matikus filmzenék sodorják útjukon főhőseinket egy érzelmektől izzó színházi estén. Éber álmodozás a mozivásznon, álomszerű valóság a színpadon és egy rendkívül sokféle műfajban játszó zenekar. Ez a Múviláv. Az előadás eddig mindenütt nagy sikert aratott, érdemes tehát megnézni a Rózsakert Szabadtéri Színpadon július harmincadikán, szombaton este kilenctől!

– Klem Viktorral osztálytársak voltatok a Színművészet Egyetemen. Azóta játszottatok már együtt?

– Az egyetem elvégzése óta nem találkoztunk színpadon. Kifejezetten örültem a lehetőségnek, a közös munkának, mert az egyetemen is jól működött. Nagyon hasonló a humorunk.

– Honnan jött az előadás ötlete?

– Viktor keresett meg az alapötletével, amit szívesen fogadtam, mert vágytam már arra, hogy egykori osztálytárssal, osztálytársakkal újra közösen alkossunk valamit. Ez most sikerült, nagyon jó alkotófolyamat áll mögöttünk, Viktor alap elgondolásához menet közben a zenekar és az én ötleteimet is hozzátettük, a próbák folyamán alakult ki az előadás végső formája. Igazi, örömteli csapatmunka folyt.

Olyan nagysikerű filmek ihlették a darabot, mint az 1942-ben bemutatott, Oscar-díj nyertes amerikai romantikus filmdráma, a Casablanca, vagy az 1996-ban Golden Globe-díjat nyert A szív hídjai, de nem maradhatott ki a Sztárom a párom sem. Viktor ebben a jelenetben az Ain’t No Sunshine-t énekli, egy másikban pedig duettben a Shallow-t adjuk elő. A Mielőtt lemegy a nap, a Birdman, a La La Land és még sok más emlékezetes film epizódja is feltűnik a Múvilávban.

– Mire számíthat a néző?

– Egy élő zenés, filmes, táncos, drámai vígjátékra, ami férfi és nő mindennapi kapcsolatáról, annak alakulásáról, fejlődéséről, különböző állomásairól szól. Arról, hogy két ember hogyan evickél a szerelem hullámain, miként alakul együttlétük. Szép íve van az előadásnak: egy szenvedélyes kapcsolatot mutatunk be a megismerkedéstől a hullámvölgyeken és hullámhegyeken át – s talán ennyit elárulhatok – a boldog végkifejletig.

A filmekből olyan fantasztikusan megírt híres, erős, komoly, olykor konfliktusos jeleneteket választottunk ki, amelyek nagyon meghatározóak a történetünk szempontjából, s ezért igazán jól lehet játszani.

A Múviláv nem koncert, hiszen a jeleneteken van a hangsúly, a dalok igazából a gyémántot jelentik a gyűrűn, megkoronázzák ezeket. A zene gyakorta aláfestésként hangzik fel az előadás során, instrumentális formában is.

– Fontos volt, hogy élő zenével, zenekarral valósuljon meg?

– Igen, fontos! Nem ugyanaz lenne ez az előadás, hogyha nem a Swing à la Django zenekar lépne velünk színpadra, és nem élő zene volna. Ők együtt lélegeznek velünk, bele is szólnak olykor a játékunkba, a zenén túl is részesei a darabnak. Ez nagyon fontos, és rengeteg pluszt jelent a produkciónak.

– Ha jól tudom, mindemellett komoly szerepe van a háttérvetítéseknek is.

– A próbafolyamat során különböző jeleneteket vettünk fel, ezek megjelennek a vetítővásznon. A képi világ folyamatosan látható a háttérben, éppen ezért mindig olyan helyen játsszuk a Múvilávot, ahol van mozivászon, mert a bejátszások sokat tesznek hozzá az elõadáshoz.

– Milyen visszajelzéseket kaptok a premier óta?

– Nagyon szeretik a nézők. Boldogok vagyunk, mert minden előadás után rengeteg üzenetet kapunk, hogy nagyon szép este volt, emellett szakmai téren is pozitívak a visszajelzések. Ez tényleg egy olyan est, amikor az ember el tud engedni mindent, és bele tud kerülni a Múviláv világába. Interaktív a produkciónk, hiszen gyakorta ki-kiszólunk a nézőkhöz, picit őket is bevonva a játékba. Ebbõl a szempontból is másfajta ez az előadás, mint a megszokottak.

– Szívesen szerepelsz kamaradarabban?

– Jó műfaj, amikor az ember kis társasággal játszik együtt.

Film, színház, koncert, szerelem keveredik a levegőben – írja az index.hu kritikája. Minden bizonnyal Nyíregyházán is népszerű lesz a Múviláv – majdnem mint a filmeken Trokán Nóra, Klem Viktor és a Swing à la Django zenekar előadásában július harmincadikán este kilenctől a Rózsakert Szabadtéri Színpadon.