Műtárgy lett a 109 éves villamos – Álmában csönget egy picit
Fotók: Szarka Lajos

A hagyományok szerint augusztus 7-re ismét megszervezték a nyíregyházi villamos születésnapját, mely 1969. május 31-én állt meg – talán örökre.

A Nyírvidéki Kisvasút dolgozóit és a villamoson egykoron szolgálatot teljesítőket hívták meg, hogy emlékezzenek, nosztalgiázzanak a múlt fölött. 

Nyíregyháza életében egykoron mindent jelentett a villamos, mert ez volt a városban az egyetlen tömegközlekedési eszköz 1911. augusztus 7-től, amikor megindult a forgalom.

„A Városvédő Egyesület alaptevékenységének tartja, hogy Nyíregyháza értékeit szeretné megőrizni, és az utókor számára is bemutatni. Erre nagyon jó példa ez a villamos, ami 2003 óta áll a Hősök terén. A nyíregyháziaknak azon kívül, hogy egy nagyon fontos emlék, nagyon fontos része volt az életüknek, hiszen Sóstógyógyfürdőről Nyíregyházára, illetve vissza, évtizedeken keresztül ez volt az egyetlen lehetőség, hogy utazzanak” – említette Hudivók Róbert, a Városvédő Egyesület tagja.

A meghirdetett időpontra nem érkeztek emlékezők. Sőt, a nyíregyháziaknak már megszokott látvány a civil kezdeményezés nyomán, a Hősök terén bemutatott motorkocsi. Kilenc ilyen eszközzel rendelkezett annak idején a közlekedési cég, és 7 folyamatosan úton volt. A 10 és fél tonnás kocsik 30 ülőhellyel működtek, 40 km-es maximált sebességhatárral, de volt, hogy a lépcsőkön is lógtak az utasok a MÁV bérháztól Sóstófürdőig, 35–40 perces utat bejáró villamoson.

Úgy tűnik, városunk egykori ékessége ma már csak turisztikai látnivaló, ahogyan az egyetlen érdeklődő, a pécsi iskolás példája is mutatja.

 „Anya a telefonján a térkép appot megnézte, és rátalált erre a villamosra. Pécsről jöttünk, de ott is csak egy kiállított villamos van, nem működik, és nagyon ritkán szabad bemenni az előtérbe. Én ültem már sokszor villamoson, Budapesten” – mondta az ifjú látogató, a pécsi Bándi-Gattyán Kende.

Persze a mai nyíregyháziaknak számos emlékük lehet a villamosról, mely bizonyos szakaszhatárokon bevárta a kisvonatot. Ahol nem volt áramszedője, ott átváltott benzinmotorra. Úgynevezett kitérőket építettek a pályába, melyek találkozási pontok is voltak a városi hétköznapokban, 1969. május 31-ig.

„Nekem két emlékem is fűződik a villamoshoz. Az egyik az, amikor az egyik nővéremet kikísértük a vasútállomásra, és amikor jött vissza Sárospatakról, a diáknapokról, már nem volt mivel jönni, mert a villamos pont akkor szűnt meg. A másik pedig, hogy Sóstógyógyfürdőn, az akkori KISZ táborban volt a fiatalabb nővérem egy sporttáborban és őt látogattuk meg villamossal” – mesélte a városvédő.

A villamos most is csörömpölhet, hiszen működik a csengő, de közlekedési eszközként nemigen fog már járni a nyíregyházi utcákon. Megoldhatatlan feladat lenne ugyanis a megyeszékhely sűrű forgalmát megszervezni. Maradnak tehát az emlékek, és az a lehetőség, hogy szeptember végéig szombatonként felléphetnek a villamosra a Hősök terén. És az is igaz, hogy újabb megvásárolható motorkocsik után kutat a Városvédő Egyesület.

Kapcsolódó galéria

109 éves villamos 20200807