Munkavédelmi fórum – szigorodó szabályozás
Biztonság-egészség-védelem címmel rendeztek munkavédelmi fórumot és kiállítást Nyíregyházán. Az esemény célja az volt, hogy a szakemberek megismerkedhessenek a legújabb egyéni védőeszközökkel, amelyek használatával megelőzhetik a munkabaleseteket.

 

Munkavédelmi fórumra és kiállításra várták a szakembereket a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Mint elhangzott, akkor van biztonságban a munkavállaló, ha egészséges munkakörülmények között tud dolgozni, ehhez pedig szüksége van a védőeszközökre is. A munkaadók számára pedig azért fontos a munkavédelem, mert a megfelelő eszközök beszerzésével felesleges jogi eljárásoktól és kiadásoktól mentesülnek. Mandrik István az Országos Munkavédelmi Bizottság ügyvivője elmondta, Európában úgy látják, ha megfelelően szervezik meg a munkavállaló biztonságát, akkor minden befektetett 1 forint 3 forint hasznot eredményez. Sajnos ezt még nem mindenütt lehet érezni hazánkban, a statisztikák szerint nő a munkabalesetek száma.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

SZIGORODÓ UNIÓS SZABÁLYOZÁS

 

A fórumon elhangzott, a munkavédelmi egyéni védőeszközök minőségi egységesítése érdekében az Európai Unióban új rendelkezés is született. Kertész Zsolt a Honeywell Safety Products Hungária igazgatója hangsúlyozta, ez teljesen megváltoztatja az eszközök forgalmazását és minősítési rendszerét. Egyértelmű szigorításról van szó, és kötelező érvényű mind a 28 tagországban.
A munkavédelmi fórum és kiállítás résztvevői előadásokat hallhattak többek között a munka- és tűzvédelmi jelzések fontosságáról, a szem és a fej védelmének innovatív megoldásairól, valamint a kézvédelemről, kéztisztításról és ápolásról.

Szoboszlai Tibor