Biztonságos közlekedés – parkolóban gyakorolhatnak
Közlekedésbiztonsági pálya várja a leendő vezetőket az egyik nyíregyházi bevásárlóközpont parkolójában. Keddtől péntekig előre egyeztetett időpontban hívják fel a Magyar Autóklub szakemberei a fiatalok figyelmét a közlekedés veszélyeire és a helyes magatartás fontosságára.

Cél, hogy minél kevesebb baleset történjen az utakon

 

Egy autós ütközéskor megvalósuló becsapódás erősségét tapasztalták meg a fiatalok, akik kipróbálták a Magyar Autóklub egyik szimulátorát. Nyíregyháza a 17. állomása annak a közlekedésbiztonsági road-shownak, amelyet minden évben 100 millió forintból rendezi meg az autós szervezet.

Szaszala László, a Magyar Autóklub Észak-Magyarországi Regionális Szervezetének elnöke elmondta, tetteikkel a közlekedésbiztonságot szolgálják, hogy minél kevesebb baleset történjen az utakon.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Ittas vezetés és vizes pálya

 

Míg a nyolcvanas években átlagosan évente több mint kétezer ember halt meg az utakon, addig az elmúlt évben Magyarországon közel hétszázan vesztették életüket. A csökkenés oka, hogy egyre tapasztaltabbak és óvatosabbak a sofőrök. A közlekedésbiztonsági tesztpályán a vállalkozó szellemű fiatalok vezethettek csúszós úton, megtapasztalhatták az ittas vezetés és a becsapódás veszélyeit. A szakemberek elmagyarázták a fiataloknak, hogy egy-egy felelőtlen döntés milyen következményekkel járhat.

Dr. Hudák Zsolt rendőr ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke azt mondta, mindig is annak a híve volt, hogy inkább a másik kárán tanuljanak az emberek. Az ezredes elmagyarázta, a tesztpályán a szakemberek olyan szituációkat mutatnak be, amelyek megragadnak a tesztelőkben és remélhetőleg eszükbe jut a későbbiek során, hogy mi az, amit kell tenni, és mi az, ami tilos ahhoz, hogy elkerüljenek egy balesetet és megóvják saját és mások testi épségét is.

 

A kerékpárosokra is gondoltak

 

A Magyar Autóklub országjáró állomásán nem csak az autósokra, hanem a kerékpárral közlekedőkre is gondoltak. Őket ügyességi pályák és tesztfeladatok várták. Nyíregyházán már nagyon sok kerékpárút ad lehetőséget a biztonságos közlekedésre. A szabályokkal azonban nem árt mindenkinek tisztában lenni.

Szilvási István, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője elmondta, a fejlesztéseknek köszönhetően a bicikliút hálózat lefedi már-már az egész várost. Hozzátette, a probléma az, hogy a biciklis kultúránk nem fejlődött párhuzamosan az utakkal.

A közlekedésbiztonsági pálya szeptember 29-ig, péntekig reggel nyolctól délután négy óráig ingyenesen, előzetes regisztrációt követően fogadja a tesztelőket.

ME.