MUMUSok, amik nincsenek
A gyermekekben élő félelmek eloszlatásában segít az a musical, amit A mumus címen október 31-én láthatnak először a kicsinyek a Móricz Zsigmond Színházban.

Egy felejthetetlen előadással, Az ifjúság édes madarával debütált egykor Nyíregyházán Bal József rendező. Akik látták, aligha felejtik Szabó Tünde és Szalma Tamás játékát. Az elmúlt évadban 16 év után ismét városunkban vihetett színre egy művet, a Janikovszky Éva alkotásai nyomán készített Égigérő fű című mesemusicalt. A vállalás nehézségét egyebek mellett az adta, hogy egy részben kellett megjeleníteniük a történetet, amit ősbemutatóként játszottak a felújított VMKK-ban. Schlanger Andrásnak, a Móricz Zsigmond Színház új igazgatójának elnyerte tetszését a produkció, ezért kérte, ebben az évadban állítsa színpadra A mumus című, egykor városunkban is nagy sikerrel játszott Rákos Péter és Bornai Tibor által jegyzett darabot.

– Közel húsz éve volt Nyíregyházán az ősbemutatója A mumusnak – nyilatkozta lapunknak a rendező. – Olyan nagysikerű volt a színházi előadás, hogy utána készült ennek alapján egy könyv, amelyikért Rákos Péter, az írója nagydíjat kapott. Az a témája, hogy mindnyájunkat ijesztgettek annak idején: elvisz a mumus. A mű szereplői arra keresik a választ, vannak-e ilyen lények, vagy ha nincsenek, akkor miért nincsenek. Ezt járja körbe ez az előadás, melyben csak kevéssel több a szöveg, mint a muzsika. Bornai Tibor, a KFT együttes tagja készítette a zenét, amin érezhető a zenekar stílusa. A sok fülbemászó zene és a poénok miatt nem csak az óvodások és az alsó tagozatosok számára nyújt élményt az előadás, bár főként rájuk számítunk. Ebben a színházban kiváló hangú színészek dolgoznak, elég csak a Hairre utalnom, amit nézve alig akartam elhinni egyik-másik színészről, hogy nem énekesek, hanem társulati tagok. A mi előadásunk nem igényel ekkora hangi kvalitásokat, ezek inkább „előadói számok”, amit a művész először a személyiségével tölt meg, s csak utána a hangjával. Természetesen kell, hogy tisztán szólaljanak meg a dalok, amik nagyon szerethetőek.

[REKLAM]

Mint elmondta, a koreográfiákat Katona Gábor készítette, akivel bár először dolgozott együtt, de félszavakból értették egymást, hasonlóan látják a színpadi helyzeteket. A díszlet és a jelmezek Varsányi Anna tervei alapján készültek, akivel több közös munkájuk volt már. Az a céljuk, hogy a gyermekek egy élő, vibráló emléket vigyenek haza az előadásról. A főbb szerepeket Szabó Márta, Urmai Gábor, Bende Kinga, Horváth Viktor és Rák Zoltán alakítják. Az előadás végén remélhetőleg tudatosul a kicsikben: „...nincsenek mumusok... És ami nincs, attól félni sem kell.”

Sz. Kántor Éva

(Fotó: Karádi Nóra)