Az emlékezés fényei és virágai
A legtöbb sírt már most krizantémok díszítik, esténként pedig gyertyák százai ragyogják be a temetőket. Vasárnap mindenszentek, hétfőn pedig halottak napja. Az emlékezés időszaka, amikor megállhatunk szeretteink sírjánál és a mécsesek lángja mellett visszagondolhatunk arra az időszakra, amit együtt tölthettünk el velük.

Már az elmúlt hétvégén nagy tolongás volt a temetőkben, és a Búza téri piaccsarnokban is egymást érték a krizantémárusok. Az ottani kofák azt mondták, a hosszú hétvége miatt többségében a vidéki vásárlók keresték fel őket, hiszen azok ilyenkor tudtak ellátogatni a lakóhelyüktől távol lévő sírkertekbe, így a nyíregyháziba is.

Pristyák Anita már hosszú évek óta foglalkozik virágtermesztéssel. A krizantémokat rendszeresen a Búza téri piaccsarnokban árusítja. ő azt mondja, bízik benne, hogy az idei év is legalább olyan jó lesz, mint a tavalyi, annak ellenére, hogy még nagyon sok a fóliákban a bimbós virág.

– Többségében a csokros virágok fogytak a hétvégén, a szálasakat és a cserepeseket mindenszentek napján szokták inkább venni. Egyelőre még nem látni, hogy milyen lesz az idei piac, hiszen nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a szeptemberi és októberi kevés napsütés miatt még nagyon sok krizantém nem nyílt ki teljesen és ott vannak a fóliákban, pedig már javában kellene árulni őket.
A krizantémok ára napi szinten változik, lapzártánkkor – szerdán – 150 és 300 forint körül lehetett kapni a Búza téri piaccsarnokban. Az árusok a hétvégére várják az igazi forgalmat és bíznak benne, hogy addig a napsütés is fog kedvezni a virágoknak és tudják majd értékesíteni azokat.

Általános szokás, hogy mindenszentek napján és az azt követő halottak napján gyertyát gyújtunk a halottakért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyt is jelenthet. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik a tűzesetek száma, amit az okozza, hogy a gyertyákat a könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a szabadtéren a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek – olvasható a katasztrófavédelmi igazgatóság közleményében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a temetőben csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy a közvetlen közelben ne legyenek gyúlékony anyagok, mert a keletkező hő lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat. A mécsestartót olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel rendelkező kegyeleti mécses.

Bruszel Dóra

 

Az Északi temető nyitvatartása:

2015. november 1., vasárnap és 2., hétfő 7.00–20.00 óráig. A temető mind a négy bejárata ezeken a napokon 20.00 óráig lesz nyitva, kérik, hogy addig hagyják el a temető területét, utána ez már csak a Pazonyi úti teherportánál lehetséges, ahol 24 órás portaszolgálat van.
2015. november 1-jén (vasárnap) reggel 7.00 és délelőtt 10.00 óra között lehet behajtani autóval, de 11.00 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni a temető területét! Ebben az időszakban parkolási díjat nem kell fizetni!

A fenti napon a forgalmi viszonyoktól és a temető zsúfoltságától függően előfordulhat időszakos forgalomkorlátozás, illetve a temetőbe történő behajtás időszakos korlátozása. Ezért kérik a Tisztelt Temetőlátogatók szíves türelmét és megértését.