Müller Cecília: Alig van már térítéses vizsgálatkérés

Telepített hőkapuval mérték mindenki hőmérsékletét.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a védelmi intézkedések megszegése miatt összesen 133 rendőri intézkedést kezdeményeztek. Ebből 28 esetben intézkedtek a rendőrök tömegközlekedési eszközökön, míg 105 esetben üzletekben, üzletközpontokban és egyéb egységekben – sorolta. Az érvényben lévő hatósági karanténok száma jelenleg 25 374.

A szuperkupára 14032 szurkoló látogatott ki. A magyar és külföldi állampolgárok egészségének megóvása érdekében szigorú szabályokat alkalmaztak.

Az alezredes elmondta, hogy minden látogató esetében végeztek testhőmérséklet mérést, méghozzá telepített hőkapuk segítségével a Puskás Ferenc Stadionnál. A berendezés 16 esetben jelzett, de a 15 perces várakozási idő leteltével megismételt mérés során egy esetben sem azonosítottak a megengedettnél magasabb testhőmérsékletű nézőt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ma is figyelmeztetett arra, hogy vigyáznunk kell az alapvető higiénés szabályok betartására. Bár az újonnan felfedezett eseteket a fiatalok körében azonosították, továbbra is fokozottan kell figyelni az idősek védelmére, mivel náluk a betegség lefolyása sokkal veszélyesebb, sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet – emelte ki.

A főorvos asszony hozzátette: a kormány által elvégzett PCR-tesztek száma kielégíti a WHO által megszabott igényeket.

A kórházban kezeltek száma is nő, éppen ezért egy intézkedési tervet határoztak már meg korábban. Intézmény-listát állítottak fel azokról a kórházakról, amelyek a gyanús eseteknél lépnek be az ellátásba. Jelenleg erre 29 intézményt jelöltek ki – közölte Müller Cecília.

Az emberek már egymást figyelmeztetik

22 127-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, kilenc beteg elhunyt, közülük heten hetven év felettiek voltak. Az elhunytak száma 718-ra emelkedett, 4945-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 16 464. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 55 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 25 374-en vannak, a mintavételek száma 668 553 – fejtette ki a tiszti főorvos.

„Számos alkalommal tapasztaljuk most már, hogy egymást is figyelmeztetik az emberek segítő szándékkal” – hangsúlyozta Müller Cecília, aki megköszönte a társadalmi együttműködést, azonban újra emlékeztetett arra, hogy a járványügyi készültség időszakában vagyunk.

Annak érdekében, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást és mindenkihez eljussanak a megfelelő gyógyszerek, koncentrált védekezésre és intézkedésekre van szükség mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig az eszköztár formájában – húzta alá.

A PCR-tesztek önköltségi áráról elmondta: alig van már térítéses vizsgálatkérés, mivel azok, akik külföldről érkeznek haza jóval kevesebben vannak, mint korábban.

A 668 ezer vizsgálat túlnyomó többsége járványügyi érdekben történik.

Hozzátette: az önköltségi ár rendkívül sok tényezőből áll össze. A mintavétel után a vizsgálat két fázisban történik, ami különböző gépek és rengeteg egyéb eszköz bevonásával történik.

Ez egy rendkívül szűkre szabott ár, aki mégis úgy gondolja, hogy szeretné magát teszteltetni, megteheti egy hatósági ár ellenében. Ezek a kérések többnyire öncélúak, nem járványügyi okokból érkeznek. A betegek, fertőzésgyanús személyek esetében a tesztelés ingyenesen történik – emelte ki.

A különböző intézmények csatlakozásáról újságírói kérdésre elmondta: ha az egyes intézmények 80 százalékos telítettséget érnek el, akkor azt jelzik a „Népegészségügyi központban”, ahol egy másik intézmény bevonásáról dönthetnek.

 

Forrás: hirado.hu