Műhelymunka a házi segítségnyújtásról
A házi segítségnyújtás megváltozott szabályait ismerhették meg a szakemberek azon a műhelymunkán, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság rendezett. Az Esélycentrumban tartott találkozó egyik állomása volt az országos eseménynek.

Nyíregyháza volt az első állomása annak a regionális hálózati konferenciának, amelyen három megye szociális szakemberei vettek részt. A házi segítségnyújtásban dolgozók azért gyűltek össze, hogy megtudják, melyek azok a jogszabályi változások, amelyek a mindennapi munkájukat érintik.

 

Több változás is volt

 

2016 január elsejével indult meg az a folyamat, amelynek során a döntéshozók szétválasztották a tevékenységi köröket. Ennek értelmében megkülönböztetünk személyi gondozást és szociális segítést. Gondozást azok az ellátottak kaphatnak, akiknek fennáll a gondozási szükségletük, azaz az önellátó képességük részben, vagy egészben hiányzik, gondozásra szorulnak. Segítettek pedig azok lehetnek, akik életkoruk miatt szorulnak a segítségre. 2017 január elsejétől ezek állami finanszírozása is megváltozott. Változás továbbá, hogy a gondozást szakképzett ápolók és gondozók láthatják el, míg a segítésnél nem ír elő külön végzettséget a jogszabály.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője elmondta, a konferencia célja, hogy azok a szakemberek, akik ebben az ellátásban részt vesznek, első kézből hallják, hogy milyen jogszabályváltozások vannak és hogyan lehet pontosan, precízen eleget tenni az új követelményeknek.

 

Nyíregyházán működik a házi segítségnyújtás

 

Nyíregyházán évek óta sikeresen működik a házi segítségnyújtás. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ munkatársai közel 600 időskorúról gondoskodnak. A gondozók munkáját is segítette a konferencia.

Szilvásiné Bojda Márta, regionális hálózati szakértő, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója kifejtette, a megbeszélésen első kézből hallhatják az információkat a dolgozók, ami nagyon lényeges. Hozzátette, minden ellátás helyi vezetőjének vannak kétségei és kérdései, például a nyilvántartás vezetéssel kapcsolatban, a mindennapi munka során elvégzett munka dokumentálásával kapcsolatban, amire választ kaphatnak.

A műhelymunka nem csak az észak-alföldi régió szociális szakembereit érinti, a tájékoztatót tartók márciusban Magyarország többi gondozójával és ápolójával is megismertetik a jogszabályi változásokat.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)