Fakitermelési munkák kezdődtek
Fakitermelési munkákat végeznek a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének munkatársai a Nyírpazony-Kabalás melletti területen és a Sóstói-erdőben. A beavatkozások célja, hogy az idős, száraz törzsek jelentette veszélyforrásokat elhárítsák, illetve a visszamaradó állománynak jobb növekedési feltételeket biztosítsanak. A munkálatok előreláthatólag március végéig tartanak.

Az elöregedett fákat vágják ki a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének munkatársai a Nyírpazony-Kabalás melletti területen. Az egykori szabadidőpark északi, a sokak által csak szánkódombként ismert részén hétfőn kezdődtek a fakitermelési munkálatok. Itt egy idős, 48 éves akácos erdő van 3,8 hektáron. Sok benne a száraz, veszélyes törzs, a kiritkult foltokon pedig könnyen megjelenik a parlagfű. Így az erdő letermelését már nem lehetett tovább halasztani.

– Itt egy véghasználatot hajtunk végre, egy nagyon idős, 48 éves akácállományt fogunk letermelni. Köztudott, hogy az akácállományok olyan 35 évig bírják. Na itt még húztuk, ameddig lehetett az időt, hogy ne kelljen egy ilyen viszonylag kedvelt kirándulóhelyen fakitermelést végezni, de úgy döntöttünk, hogy most már nem lehet tovább húzni – mondta el Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ ZRT. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

A terület nem marad üresen, a szakemberek az erdőfelújítást még tavasszal, természetes módon elvégzik.

 

Nevelővágás a Sóstói-erdőben

 

Az erdészet emberei a Sóstói-erdőben is dolgoznak, itt mintegy 13 hektáron hajtanak végre nevelővágást. Csaknem 350 köbméter faanyagot termelnek ki. A munka elsősorban a vöröstölgy, akác és egyéb lombos állományokat érinti. A beavatkozásnak kettős célja van. Egyrészt kitermelik az alászorult, rossz törzsalakú egyedeket, másrészt pedig ezáltal a visszamaradó állománynak jobb növekedési feltételeket biztosítanak.

 

Tűzifaként hasznosítják

 

Mind a Kabaláson, mind a Sóstó-erdőben kitermelt fa túlnyomó részét tűzifaként hasznosítják. Február közepéig a szociális tűzifaprogramba került, most pedig már lakossági és kereskedelmi forgalomban értékesítik.

A fakitermelések előreláthatóan március végéig tartanak, addig az erdészet munkatársai türelmet és fokozott figyelmet kérnek az érintett részeken az erdőjáróktól.

Zadubenszki Norbert