MSZP: Változásra van szükség az oktatásban

Ezt mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője Jeszenszki András, nyíregyházi önkormányzati képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Tukacs István hozzátette: a vitanapot egyrészt azért tartották fontosnak, mert a civil mozgalmakon kívül az országgyűlési képviselőknek van lehetőségük arra, hogy törvényváltozásokat kezdeményezzenek, másrészt, hogy párbeszédre kényszerítsék a kormányt. De csupán egyetlen kérdésben született egyetértés, abban, hogy az oktatásnak a gyermekről kell szólnia.

Jeszenszki András, szocialista önkormányzati képviselő azt mondta: a kormányzati propaganda a tanárok, szülők és diákok részvételével zajló akciósorozatot megpróbálja a pedagógusok bérkövetelésévé silányítani, de látszik, hogy az oktatási kérdésekben a társadalom különböző csoportjainak szembeállítása nem sikerül. A politikus kiemelte: a Civil Közoktatási Platform javaslatai elengedhetetlenek, többek között az, hogy csökkentsék a tanulói terheket, az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el, a tankönyvválasztásban legyen tényleges szabadság, és biztosítsák az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásait.

– Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal megtenni, amelyben benne van a fenntartói modell, a finanszírozási modell teljes átalakítása, valamint a tartalmi kérdések tényleges és szakmai vizsgálata – mondta Jeszenszki András. – Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy nagyon sok vállalhatatlan tartalom van a tananyagtartalmakban, amelyek nem hogy vitatottak, hanem nem valók a tananyagba, ezeknek az azonnali áttekintésére mindenképpen szükség van.

F. A.