MSZP: Strukturális problémák a közoktatásban
Éles ellentétben áll egymással az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken sikerágazatként emlegette az oktatást, a következő napon pedig megtörtént a köznevelési államtitkár menesztése – mondta Jeszenszki András, szocialista önkormányzati képviselő hétfői sajtótájékoztatóján, Nyíregyházán.

Az MSZP politikusa elmondta: ha Czunyiné Bertalan Juditnak mennie kellett, akkor ebből következően a magyar közoktatásban még sincs minden rendben. A szocialisták szerint strukturális problémák vannak az oktatásban. Mind a diákok, mind a tanárok számára óriási a túlterhelés, sok az adminisztráció, teljesíthetetlen a tananyagmennyiség, több tantárgy esetében vállalhatatlan a tananyagtartalom, a mindennapos testnevelés megvalósításához nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra, a bérrendszer pedig igazságtalan és demotiváló. Jeszenszki András azt mondta: a Fidesz az államtitkár menesztésétől azt várja, hogy a közvélemény megnyugszik, és véget ér a tiltakozási hullám, de egyértelműen látszik, hogy sem a pedagógusok, sem más tiltakozók számára nem jelent megoldást a személycsere.

– Történt már személyi váltás, hiszen Hoffmann Rózsa után már volt egyszer egy köznevelési államtitkár váltás, és pontosan tudjuk, hogy az irányvonalban, a közoktatás szervezésében, a köznevelés alakításában semmiféle változás nem történt – mondta Jeszenszki András, szocialista önkormányzati képviselő. – Pontosan tudjuk azt, hogy a miniszterhez, illetve Orbán Viktorhoz kötődik az oktatás ügyének az irányítása, éppen ezért nem elegendő lépés a köznevelési államtitkár menesztése, nyilvánvaló, hogy a miniszternek is mennie kell, és a tüntetés egyértelműen mutatja, hogy megbukott a Fidesz oktatáspolitikája is – tette hozzá Jeszenszki András.

F. A.