Mozgalmas napok az állatparkban

Tovább bővül az Év fája fasor a Nyíregyházi Állatpark tanösvényén. Az állatkert és a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. a hagyományokhoz hűen, 2015-ben is közösen ültette el az Év fájának megválasztott fafaj egy fiatal példányát. A facsemetét a Nyírerdő Zrt. ajánlotta fel. Az Év fája cím ez évi birtokosa a méltán nagy jelentőséggel bíró kocsányos tölgy (Quercus robur) lett. A mozgalommal az Országos Erdészeti Egyesület a hazai erdők őshonos, akár kevésbé ismert fafajaira kívánja felhívni a figyelmet. A fajismertető táblán, szokás szerint az Év madarának megválasztott búbos bankáról (Upupa epops) is találhatnak fontos információkat a park látogatói. A Nyíregyházi Állatpark fontosnak tartja a környezeti nevelés ilyen jellegű kezdeményezéseit és a gyermekek bevonásával szívesen részt vállal a civilek szemléletformálásában.

Páratlan macskapár

De nemcsak a tanösvény, hanem a Nyíregyházi Állatpark nagymacska-gyűjteménye is bővült. Páratlan az állomány a maga nemében, hiszen csak tigrisből négy alfajt mutat be. A ritka és különleges csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli s a maláj már párban élt itt, de a tavaly érkezett szumátrai tigris – mely a legritkább közülük – ez idáig egyedül volt. Most azonban feleség érkezett hozzá. Dióra nagy feladat vár, hiszen alfaja a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett, így remélhetőleg Larával hamar összeszokik, s dinasztiát alapít Nyíregyházán.

Indonéziai kapcsolat

Gajdos László, az intézmény igazgatója az újdonságok között arról is beszámolt, hogy nemrégiben Budapesten, a Millenárison tartott Indonéz Napok rendezvénysorozat keretében megrendezett jótékonysági vásár bevételét az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége jótékony célra ajánlotta fel a Nyíregyházi Állatparknak. A gesztusértékű felajánlás azt is jelzi, hogy jó kapcsolatot ápol Nyíregyháza Indonéziával. Az ország nagykövet asszonya nemrégiben járt a Nyíregyházi Állatparkban, ahol megtekintette a komodói varánusz párt. Wening Esthyprobo Fatandari örömmel nyugtázta, hogy az állatok kiváló helyen vannak itt. Gajdos László arról is beszámolt, hogy az együttműködés tovább folytatódik, hiszen augusztusban újabb delegáció érkezik Nyíregyházára Indonéziából. A meghívottak között állatkerti szakemberek is vannak, akikkel további állatcsere-lehetőségekről is fognak tárgyalni.