Mozdulj: Kölyökbirkó és családi jóga

A Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsorában segítettek a két új mozgásforma marketingjében az edzők. Bár, aki először elmegy például egy családi jógára, a következőt már biztosan nem akarja kihagyni.

A SZÜLŐK IS BESZÁLLNAK

Benkeiné Perger Éva jógaoktató a korábbi kísérlet szerves folytatásának nevezte a mostanit. Az előző félévben ugyanis ovisoknak, kisiskolásoknak már tartottak jógát, ám akkor a szülők jórészt a padon ültek, és figyelték, amint a gyerekek a mesevilágba merülve sajátítják el az alapokat. S mivel egy-két játékba sikerült őket bevonni, úgy gondolta, miért ne csinálhatnák ősszel együtt? Így lett belőle egy igazi, szülő-gyermek kapcsolatot elősegítő alkalom.
– Mivel csak egy matracot lehet hozni, így garantált a sok érintés, és a közösen megélt élmény és öröm – mondta Éva. – A sok apró pici mozgásból álló feladatsort könnyű teljesíteni, hiszen nem kicsavart pózban, fejen állva mantrázunk egy órán keresztül... Sőt, ez segíthet a stresszoldásban is, ami már az alsó tagozatosoknál is fontos dolog. Így a sok masszírozással, kacagással kísért órák igazán értékes idővel ajándékozzák meg a családokat a Kodály iskolában – ajánlotta a szerda 17 és 18 közötti lehetőséget a jógaoktató. A birkózás talán a legősibb mozgásformák egyike, ami sejtjeink része – ezt már Pocsai István birkózóedző mondta. A Nyírsport SE elnöke, egyben szakosztályvezetője sikernek könyveli el, hogy húszévnyi szünet után sikerült újraindítani a korábban szép hagyományokkal rendelkező birkózást Nyíregyházán. Utánpótlás korosztályban vannak már sikereik, s nemrégiben négy ország és 260 versenyző részvételével nemzetközi tornát is rendeztek. – Az utóbbi három esztendőben pedig – a hagyományos, görög-római ihletésű mellett – egyre nagyobb teret nyer a népi jellegű nálunk is: a strand-, a grund- és az övbirkózás – sorolta.
– Örömteli, hogy bekerült a grundbirkó a Diákszövetség programjába, így már diákolimpiai sport lett belőle. Bár ezeken az alkalmakon nem versenyre készítjük a 7–14 éves korosztály tagjait, hanem játékos formában az alapok elsajátítására. S mivel a mozgáskoordinációt és a koncentrálóképességet is fejleszti, ezért jótékony hatással lehet a tanulásra is – utalt az előnyökre az edző.
S ha valakinek ez nem elég, hogy pénteken 18 és 19 között ezt az ókori olimpiák óta népszerű sportot válassza, gondoljon bele, hogy a magyar népmesék is tele vannak birkózással, s az edző szerint az első hazai, írott „művelője” e mozgásnak maga Szent László királyunk volt. Még freskók is őrzik az emlékét, mikor lebirkózta a besenyő harcost...

(Szerző: Tarczy Gyula)