Motorsport központ - rally-, jetski- és salakmotor versenyt is rendeznek a megyében

 Nyolc verseny – négy aszfalton, négy murván – szerepelt a 2019-es szezon futamainak listáján, amelyet Genfben fogadott el az FIA rali-bizottsága. A helyszínek között van Nyíregyháza is. A magyar rali izgalmas új eseménye a 2019-es ERC-sorozatnak. Bár a verseny vadonatújnak számít, 2018. novemberében itt rendezték a magyar bajnokság záró futamát. Idén az európai élmezőny érkezik majd a szabolcsi megyeszékhelyre. 

A Nyíregyháza Rally előtt azonban rangos jetski verseny társházigazdája lesz a megyeszékhely. Európa-bajnoki verseny helyszíne lesz a Leveleki tó 2019. nyarán. A Nemzetközi Motoros Vízisport Szövetség a Magyar Jet-Ski Szövetség pályázatát elfogadva Magyarországnak ítélte a 2019. évi 3 futamos Európa Bajnokság 2. futamának rendezési jogát. Mindez óriási dolog, ilyen rangos nemzetközi jet-ski viadal nagyon régen volt hazánkban, utoljára 2006-ban rendezett EB futamot Magyarország. 

- Szeretnénk, hogy ez a verseny ne egy egyedi alkalom legyen, hanem épüljön be a nemzetközi versenynaptárba. A rally versennyel együtt mondhatjuk, hogy Nyíregyháza a technikai sportok egyik központja lehet - mondta az esemény sajtótájékoztatóján Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A versenyt június 13-16 között rendezik. 13 kategóriában 150 versenyzőt várnak. A magyar futam a portugál verseny után, és a horvát záróverseny előtt lesz.

Aki viszont a salakmotort szereti, nem kell eddig várnia. Május 25-én igazi világsztárok érkezhetnek a nagyhalászi Speedwayringre. Itt rendezik a salakmotoros EB egyik kvalifikációs versenyét. A pálya minden komoly nemzetközi előírásnak megfelel. 

- Egy lengyel portál - ahol a sportág hihetetlenül népszerű - nagyon elismerően nyilatkozott a pályáról. Igyekszünk is folyamatosan fejleszteni a létesítményt, hogy még jobban kiszolgálhassuk a versenyzőket, nézőket. Európa különböző részeiről jönnek majd májusban hozzán motorosok, köztük Grand Prix résztvevők is - mondta Albók József, a Nagyhalász Motorsportjáért Egyesület elnöke.

Július 6-án ismét EB kvalifikációt rendeznek az oválon, ekkor az U21-es EB selejtező egyik házigazdája lesz a szabolcsi pálya. Többek között cseh, lengyel, német, orosz, szlovén és magyar motorosok állnak rajthoz a versenyen. A salakmotoros idény már áprilisban elkezdődik, ekkor egy magyar bajnoki verseny lesz a megyében, de egyeztetés alatt van egy nemzetközi futam is. A régió igazi motorsport központ lesz 2019-ben, több EB futammal. 

Dankó László