„Most szép lenni katonának…” – Szezonnyitás a Sóstói Múzeumfaluban március 15-én

A Sóstói Múzeumfalu újra nyitja kapuit!  Szezonnyitó rendezvényre hívják és várják az érdeklődőket 2023. március 15-én. A nemzeti ünnep alakalmából a belépés díjtalan.

A 9.00 órai kapunyitást követően, 9.30-kor a Kisvárdai Huszár Bandérium lovas felvonulása fogadja a Múzeumfaluba látogatókat. 10.00 órakor a Görbeszék Társulat műsora látható a faluközpontban, amely az 1948 – 1949-es forradalom és szabadságharc emlékére készült. Ezt követően 11.00 órakor a Guliba Társulattal „huszárkodhat” a család apraja-nagyja, egy interaktív zenés-mesés program kapcsán. 12.00 órakor történeti előadással várja a faluközpontba az érdeklődőket a Kisvárdai Huszár Bandérium csapata Koszta Zoltán vezetésével, valamint a huszárok teljes csapata tüzérekkel, ágyúval, málhás szekerekkel egész nap interaktív huszártáborban mutatja be a nemes könnyűlovasok életét, mindennapjait. 13.00 órai kezdettel, a jó magyar virtus mutatkozik meg a faluközpontban a Szabolcs Néptáncegyüttes segítségével, akik a táncos bemutató után táncházba invitálják az érdeklődőket. Természetesen a toborzás legfontosabb része, az igazi magyar verbunk is elleshető, netán kipróbálható a táncházban. 14.00 órakor a jóvágású huszárok lovas ügyességi bemutatót tartanak, később pedig 15.00 órakor egyenruhamustrával és huszáros ügyességi feladatokkal várják a látogatókat a faluközpontba a Huszár Bandérium tagjai. A legkisebbeket egész nap várja a népi játszóudvar és a kosaras körhinta. Újra kóstolható a gyógytea, kipróbálható a gyertyamártás vagy egyéb érdekes kézműves foglalkozás is. Lesz térképes kincskereső játék, amely segítségével felfedezhető a Sóstói Múzeumfalu minden szeglete.

– Koch Kristóf barista és a Kappu Kávézó segítségével megidézzük a Pilvax Kávéházat. Elmaradhatatlan falusi vásárunk helyszíne újra a faluközpont. A nap folyamán részesei lehetnek a barabási iskolában egy hagyományos népiskolai tanítási órának, de találkozhatnak Sándor huszárral és a kocsmáros feleségével is. A programok végeztével a Múzeumfalu 17.00 órakor zárja kapuit.

Jöjjenek csak jöjjenek, tessenek csak tessenek!

Mindenkit szeretettel várunk március 15-én, a szezonnyitó rendezvényünkön és természetesen azt követően is, keddtől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között!

Ne feledjék, a Sóstói Múzeumfaluban élmény a hagyomány! – tájékoztatta az eseményről szerkesztőségünket a skanzen.

 

Forrás: Sóstói Múzeumfalu