Most már megéri áruházakban dolgozni?

Most már megéri áruházakban dolgozni?

ALDI: 10,88%-KAL NÖVELTE A KEZDŐ BÉREKET

Az ALDI-nál 2019. január 1-jétől mind a bolti eladók, mind a logisztika területén az áru-összekészítők heti 40 órás munkaidőre vetített induló havibére 309 633,- forintra nőtt- tájékoztatta szerkesztőségünket Pákolicz Attila, az Aldi kommunikációs ügynökségének vezetője. Ez a béremelés két részből tevődik össze, egyrészt az ALDI 10,88%-kal növelte a kezdő béreket, amelyek mellé Erzsébet utalvány is járt, illetve ennek megszűnése után annak felbruttósított összegét beépítette a bérbe. Az áruházlánc magyarországi piacra lépése óta – a kiemelt üzleteket leszámítva – országosan egységes bértáblát alkalmaz, vagyis az ország bármely pontján található ALDI-üzletben – így Nyíregyházán is - ugyanazt a bért fizeti. Vállalatunk tapasztalata szerint egy-egy pozícióra ugyan nehezebb új munkatársakat toborozni, ugyanakkor általánosságban az ALDI-nál nem jellemző a munkaerőhiány. Az ALDI az elmúlt 12 hónap során közel 400 új munkahelyet hozott létre Magyarországon, jelenleg mintegy 3500 főt foglalkoztat üzleteiben, a biatorbágyi logisztikai központjában, illetve a központi ügyvitelben és igazgatásban. Az áruházlánc jelenleg mintegy 100 nyitott álláslehetőséggel rendelkezik, a legnagyobb számban részmunkaidős bolti értékesítési pozícióra keres munkatársakat – mintegy 60 főt – az ország egész területén, így a nyíregyházi üzleteibe is várja a jelentkezőket.

SPAR: MEGMARAD A 13. HAVI JUTTATÁS

- A SPAR Magyarország a garantált bérminimum, illetve minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl is jelentős béremelést biztosít munkatársai számára, melyet továbbra is kiegészít saját hűségprogramjának juttatási elemeivel. A munkaerőpiac által leginkább kitett területeken, a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimum havi bruttó 220 ezer forint 2019. január 1-től- hangsúlyozta Maczelka Márk, kommunikációs vezető.

- A SPAR 2019-ben is biztosítja a SPAR hűségprogramot két fontos változtatás életbe léptetésével. 2019. január 1-től a korábban minden munkavállaló számára elérhető, éves szinten nettó 100 ezer forintos készpénzes juttatás éves szinten bruttó 120 ezer forintos készpénzes juttatásra módosul, amely havi szinten bruttó 10 ezer forint bérkiegészítés formájában kerül kifizetésre. A 2018-ban még választható SPAR Ajándékkártya helyét kizárólagosan a SZÉP kártya veszi át, a juttatás mértéke pedig változatlan marad, –a SPAR-nál eltöltött évek számától függően éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint- amivel a vállalat támogatni kívánja munkavállalói kikapcsolódását, feltöltődését. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is, valamint továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény, mely időszaktól függően 5-10% kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával- olvasható az áruházlánc közleményében.

LIDL: BRUTTÓ 267.000 FT-OS KEZDŐ FIZETÉS

Február 14-én jelentették be, hogy újabb, átlagosan 15%-kal emeli bolti és raktári dolgozóinak bérét – 2019. március 1-jével - a Lidl Magyarország. A HVG azt írja, hogy jelenleg brutttó 267 ezer forintttól lehet bolti eladóként kezdeni a Lidl-nél, de az üzletvezetők bére a havi 700 ezer forintot is megközelítheti, ha elég ideje dolgoznak ott. Az üzletvezetők kezdő bruttó bére 449-523 ezer forint között alakul, míg a logisztikai központokban 277-313 ezer forintot fizetnek, ami 342-393 ezerre nőhet három év után. Kivételt jelentenek ott a targoncavezetők, akiknek a kezdő bére bruttó 302-333 ezer forint.

TESCO: BÉREMELÉS KÉT FÁZISBAN

A Tesco 2019- ben két fázisban összesen további 3,4 milliárd forinttal emeli a kiskereskedelmi dolgozók bérét. Januártól augusztusig bruttó 207 ezer forint, szeptembertől februárig pedig 215 ezer forint lesz a legalacsonyabb elérhető alapbér.

Szerző: Bruszel Dóra