Móricz Zsigmondra emlékeztek csütörtökön – A könyvtár várja a régi-új olvasókat
Fotó: Szarka Lajos

Június közepétől várják az olvasókat a könyvtárban, az intézmény egy kreatív kampánnyal próbálja elérni az új beiratkozókat. Mindössze két sajtburger áráért kínálják az éves tagságot, de 16 év alatt, illetve 70 éves kor felett ingyenes a beiratkozás.

 

A színház, a múzeum, különböző intézmények és egyesületek is elhelyezték az emlékezés virágait Móricz Zsigmond szobra előtt. A könyvtár parkjában az író születésének 141. évfordulójára emlékeztek. A 20. század egyik meghatározó irodalmi alakjának nevét viseli a megyei könyvtár, amely június 15-én nyithatott ki ismét a veszélyhelyzet után. A pandémiás időszakban sem unatkoztak az intézmény dolgozói, többek között leltároztak, online tartalmat gyártottak, digitalizáltak és feldolgozták a Friderikusz Sándortól kapott több mint négyezer kötetet, az ötmillió forint értékű adományt várhatóan augusztus elején személyesen is meg tudják majd neki köszönni.

Kreatív kampány

A kényszerszünet után egy új kampánnyal próbálják a könyvtárba hívni a régi-új olvasókat, akiknek minimális összegért számtalan szolgáltatást ígérnek.

„Két sajtburger áráért, tehát 1400 forintért egy évi tagságot meg tudnak váltani, ez nem nagy lemondás, hogy évi két sajtburgert nem eszünk meg. Természetesen a 16 év alattiaknak és a 70 év felettieknek ingyenes a beiratkozás, de vannak 50%-os kedvezmények is, például a nyugdíjas korosztálynak és a tanulóknak is. Ezzel az egyéves tagsággal számtalan szolgáltatáshoz és dokumentumhoz tudnak hozzájutni. Több mint 300 ezer kötetnyi könyv, több mint 13 ezer folyóirat, DVD-k, kották, hanganyagok és könyvet házhoz szolgáltatásunk is van, amely a pandémia alatt is működött, ezt tovább folytatjuk a megszokott módon. Számtalan könyvtári program is van, amelyet igyekszünk bepótolni, szóval várjuk a látogatókat, olvasókat nagy szeretettel” – mondta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Látogatottság számokban

A tavalyi évben több mint 16 ezer beiratkozott olvasója volt a könyvtárnak, több mint 200 ezren látogatták meg az intézményt, illetve 56 ezren vettek részt csak rendezvényeken. Az újranyitás napján fél nap alatt 150 olvasó látogatott el a könyvtárba, a délután folyamán mintegy 800 dokumentumot kölcsönöztek ki és 1300-at hoztak vissza az intézmény gyűjteményébe.

Kapcsolódó galéria

Koszorúzás Móricz Zsigmond szobránál 2020