Móricz Zsigmondra emlékeznek Nyíregyházán

Sikeres a Móricz Zsigmond Színház 2014/2015-ös évada – erről számolt be a Móricz Hetek sajtótájékoztatóján Tasnádi Csaba színházigazgató. A direktor elmondta: már a 6. bemutatóra készülnek, szombaton lesz a Tetkó című előadás premierje. Örömteli hír, hogy emelkedett a bérletesek száma, több mint ezerrel többen vásároltak bérletet a színház előadásaira, így a teátrum már több mint 20 ezer bérletessel büszkélkedhet.
A színházigazgató elmondta, hagyományteremtő szándékkal megszervezik a Móricz Hét programsorozatát, amely három hónapon át tart majd, a teátrum névadója tiszteletére.

December 1-je és február 28-a között tart a programsorozat, amely a gyerekeknek, a diákoknak és a felnőtteknek is szól. A rendezvény keretében internetes vetélkedőt szerveznek középiskolásoknak, főiskolásoknak és egyetemistáknak, akik arról adhatnak számot, mennyit tudnak Móricz Zsigmond életéről és munkásságáról. Három középiskola diákjai pedig abban versenyeznek majd, hogy ki tudja elkészíteni a legjobb Móricz prezentációt. A középiskolásoknak rendhagyó irodalomórákat tartanak, a téli szünetben pedig lesz Facebook-megosztós játék, amelynek alapját Nyári Krisztián Így szerettek ők című kötete adja. A nyugdíjasklub tagjainak Móricz művekből készült filmfeldolgozásokat vetítenek majd a Krúdy Art Moziban. Jövő januárban is lesz vízkereszti gyerekjárás, ez alkalommal Móricz-korabeli játszóházzal várják a kicsiket a Móricz Zsigmond Színházban, a Móricz Zsigmond Könyvtárban pedig játékos Móricz-akadályversenyt szerveznek a gyerekeknek. A fiataloknak novellaíró pályázatot hirdetnek, és lesz „villám-drámaíró” verseny is: három szerző, egy-egy Móricz novella alapján ír majd színművet, s ezeket a teátrumban be is mutatják. A Táncfarsangon Móricz-fantázia várja majd a nézőket, a művészeti szakközépiskola diákjai a Móricz Zsigmond Tündérmezején című táncprodukcióval lépnek a közönség elé.

A Móricz Héten lesz Torkos Csütörtök „Móricz-menüvel”, rendeznek kiállítást a Pillangó premierje napján, s ez az előadás különleges lesz, mert a Móricz utcában lakó legszerencsésebbek vendégként meghívást kapnak a színházba.