Móricz-vendéggel erősít a Csokonai

Hogyan jött létre ez a vendégjáték? – kérdeztük a művészt.
– Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője megtekintette néhány hónapja Nyíregyházán a Taurin Trauma című előadásunkat, amit jó barátja, Olt Tamás rendezett. Ezt követően hosszan beszélgettem a koreográfus-rendezővel, aminek során elmondta, tetszett neki a játékom. Nemrég felhívott, hogy elhúzódó betegség miatt kiesett az egyik művészük, s szívesen venné, ha én lépnék a helyébe készülő előadásaikban. Szerencsére össze tudtuk egyeztetni az itteni fellépéseimmel, így a héten már el is kezdem a próbákat a szomszédos városban. Péter rendezi Hubay Miklós Tüzet viszek című darabját, amiben a zseniális, fiatalon elhunyt Soós Imre „öccse” leszek, a bemutató után pedig rögtön kezdem a Kőműves Kelemen című rockoperát próbálni. Ebben az egyik kőművest formálom meg. Az előbbinek április 29-én, az utóbbinak pedig június második hetében lesz a premierje.

SZÍVBEMARKOLÓ TÖRTÉNET

A 27 évesen elhunyt Soós Imre három évadon át a debreceni színház művésze volt, s halálának jövőre lesz a 60. évfordulója, ezért is tűzték műsorra a filmen egykor Cserhalmi György főszereplésével játszott darabot. Mint Varga Balázs elmondta, a Hubay-mű nagyon szép, szívbemarkoló a története, s főként dialógusokra épül. Jelentős szerep jut benne a főhős öccsének, Miklósnak is, aki disszidál. A Szörényi–Bródy szerzőpáros által alkotott, immár klasszikussá vált Kőműves Kelemenben főleg néptáncos koreográfiák lesznek, egy igazi csapatmunka várható, melynek során megismerheti fiatal művészünk az ottani színház szinte valamennyi tagját és a vendég Blaskó Pétert. A rendezője Mészáros Tibor, aki az elmúlt évben kapta meg a Kaszás Attila-díjat. A Tüzet viszekben mindössze nyolcan szerepelnek, köztük Ráckevei Anna, Csíkos Sándor és Téri Sándor.

HAJTÓS ÉVAD

– Nyíregyházán közben változatlanul fellépek egy sor kiváló előadásban: A mumusban, amit hamarosan a Thália Színházban is bemutatunk, a Taurin Traumában, a Bál a Savoyban című nagyoperettben, valamint a tavalyi évadból színen maradt Hairben és Szibériai csárdásban. Így aztán különösen hajtós lesz az évad hátralévő része! Ha Debrecenben szerepelek, az ottani színészházban lakom majd, s kocsival ingázom, amikor szükséges. A Kőműves Kelemen a következő évadban is színen marad, s örömmel vennék még egy ottani bemutatót. Ha ehhez Nyíregyházán kapcsolódna még három premier, az lenne számomra az álom igazi megvalósulása!

(Szerző: Sz. Kántor Éva)