A majálisról szólt a hétvége Nyíregyházán
A múzeumfalu mellett Borbányán, a Bujtosi városligetben és Mandabokorban is tartottak ünnepségeket. Sóstón egy falusi majálist idéztek meg, de szinte mindenütt állítottak májusfát a majálisozók. Mivel idén egy napra esett a munka ünnepe az anyák napjával, erről sem feledkeztek meg a szervezők. A skanzenben a gyerekek verssel, énekkel köszöntötték az édesanyákat, és ebből az alkalomból babakocsi-kiállítás is megnyílt.

Nyíregyházán már szombaton elkezdődtek a majálisok. Mandabokorban többek között a helyi óvodások szórakoztatták az érdeklődőket. A művelődési ház mellett babgulyás főtt, lehetett ugrálóvárazni és kisállatokat simogatni, de még harcművészeti bemutatót is láthattak a majálisozók. Az itt élők azt mondják, szükség van az ilyen közösségerősítő rendezvényekre. 

– Mindenképp szükség van ezekre a rendezvényekre, az itt lakókat egy kicsit összekovácsolják az ilyen jó hangulatú rendezvények – tette hozzá Hibjánné Nagy Tímea. A rendezvényszervezésben aktív szerepet vállalt Mandabokor önkormányzati képviselője is. Vassné Harman Gyöngyi azt mondta, az ilyen rendezvények azt bizonyítják, hogy a városvezetés a külterületek lakóinak is színvonalas szórakozást kíván biztosítani. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Ne csak a városközpontba csoportosuljanak ezek a rendezvények, ezek az események, hanem itt, a külterületeknek is legyen saját rendezvénye, amit az emberek magukénak éreznek. Már az interneten néztem, 2003 óta találtam adatokat, de lehet előbb is volt majális, és az emberek annyira megszokták, tudják, várják, hogy lesz. Amit most itt látunk, ez a rendezvény egy közös munka eredménye. Nyíregyháza város önkormányzata támogatásával jött létre, a Váci Mihály Kulturális Központ munkatársai segítettek benne. Nagyon köszönjük nekik. És persze az itt lévő civil szervezetek is nagyon sokat dolgoztak – hangsúlyozta Vassné Harman Gyöngyi, önkormányzati képviselő.


Falusi majális volt a skanzenben

 

Vasárnap délelőtt a Sóstói Múzeumfaluban rendeztek hagyományőrző, látványos falusi majálist. A Margaréta és a Kismargaréta Táncegyüttes tagjai azt mutatták meg, hogyan nézett ki május első napja egykor, ezen a vidéken.

– Itt a lányok olyan cifrák, a fazekat el se mossák, a kutyával kinyalatják!

– Három deci köménymag, jajj, de kemény legény vagy!

A fiatal legények és leányok rigmusokkal tarkított, mulatságos cívódása után közösen állítottak májusfát, majd játékos versenyeket rendeztek és táncra perdültek. A múzeumfaluban arról is szó esett, hogy a néphagyomány szerint május elseje a szerelmesek nagy napja. A legények korábban ekkor tettek tanúbizonyságot arról, hogy komoly szándékkal közelednek a kiszemelt lány felé. 

– Talán a mai generációk számára ez nem ismert, de ez a szerelmesek napja, és a májusfa nemcsak a természet megújhodásának a szimbóluma, hanem szerelmi ajándék is, és a hagyományos magyar népszokásokban ezen a napon májusfát állítanak, és ott, ahol nagyon komoly az udvarlási szándék, ott bizony sokkal szebben, jobban feldíszítik ezeket a fákat. Manapság inkább májuskosarakat készítenek – fogalmazott Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. A látványos múltidézés mellett pálinkatúrára és sétakocsikázásra is invitálták a látogatókat a múzeumfaluban. A kisebbek pedig népi játékokat próbálhattak ki. Ez nagyon sok családot vonzott. 

– Öten vagyunk, de kettő még a pocakban van, ikreket várunk. Hárman jöttünk egyébként, a feleségem, a fiam és én, és azért jöttünk ide, mert itt jónak találtuk a programokat, és ezek igazi gyereknek való programok – mondta el Szente Gábor.

 

Kinyílott a bazsarózsa!

 

A múzeumfaluban az anyák napjáról sem feledkeztek meg. Énekkel, verssel köszöntötték a gyerekek az édesanyákat. Emellett korabeli babakocsikból készült kiállítást is megnyitottak az ünnep alkalmából.

 

Borbányán is mulatoztak!

 

Vasárnap délután a borbányai majálison is nagy figyelmet kaptak az édesanyák. Bajnay Kornél önkormányzati képviselő azt is elmondta, honnan ered az anyák megünneplése.

– Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat külön felköszöntötték. Például Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze szolgáló cselédek szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra elkészítették az édesanyák süteményét. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet – mesélte el Bajnay Kornél önkormányzati képviselő.

Az édesanyák mellett persze Borbányán is májusfát állítottak és táncos mulatságot is tartottak. A Harmónia Művészeti Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai mellett a Margaréta Nyugdíjas Egyesület, az Alvégesi Nyugdíjas Klub, a Kisteleki Őszirózsa Nyugdíjas Klub és a Kertvárosi Baráti Kör működtek közre az ünneplésben.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)