Móka, kacagás és egerek

Minden szombaton más és más előadással kedveskedik a nyíregyházi Burattino Bábszínház a gyerekeknek. Előző héten sem volt ez másképp, a Reszkessetek egerek! című bábműsor premierjét tekinthették meg az érdeklődők.

 

MIKOR KEZDŐDIK MÁR?

 

Izgatottan foglalták el helyeiket a legkisebbek a nyíregyházi bevásárlóközpont bábtermében. – Mikor kezdődik már? – kérdezgették egymástól hangosan. Az óvodás Horváth Anna és Emma édesanyjával érkezett a műsorra és elmondták, nagyon várják már az előadást. – Szeretjük a bábokat, az óvodában is láttunk már ilyet – mondta Anna, az idősebb testvér. – Én egy picit azért izgulok! – tette hozzá nevetve kishúga, Emma. Lassan elcsendesett mindenki a teremben, a szülők elővették a kekszeket és a ropit, a fények pedig kialudtak.

 

INDUR, PINDUR ÉS ELEMÉR, MI VAGYUNK A HÁROM EGÉR

 

– Mogyorót, diót, szotyik tessék! – kiáltotta a fonott kosárral érkező Ágnes asszony. A nyíregyházi gyerekek ámulva figyelték, ahogy a gazdasszony a sorok között különféle magokkal kínálja a közönséget. „Ez már a műsor?” kérdezték suttogva. Ágnes asszony bevonta a nézőket a bábelőadásba, együtt kereste velük macskáját, Kázmért. A gyereksereg hatalmas nevetésben tört ki, amikor kiderült, merre lapul a nagy vadász.
– Ott húzza a lóbőrt! – mondták egyszerre hangosan és mutattak a paraván felé. De a kandúrnak természetesen feladata is akadt, Ágnes asszony a lelkére kötötte, hogy kerül, amibe kerül, tüntesse el a beköltözött egereket a kamrájából. A három cincogit sem kellett félteni, Indur, Pindur és Elemér furfangosabbnál furfangosabb módokat találtak ki, hogy borsot törjenek Kázmér orra alá. Ekkor már nemcsak az apróságok, a szülők is derűsen mosolyogtak, és volt, aki a gyerkőcökkel együtt kiáltotta: „A sajtban lapulnak az egerek!”

 

ÚJ KEDVENC

 

A vidám dalbetéttel záródó bábelőadás tanulsággal is szolgált a legkisebbek számára. Egymás megleckéztetése helyett Kázmér és az egerek békét, végül pedig barátságot kötöttek. A közönség soraiban ülők örömmel nézték a végkifejletet, s vidáman tapsoltak: „Vissza, vissza!” Búcsúzásképp még annyit hallottam az előttem ülő Emmától: – A Reszkessetek egerek! lett az új kedvencem!

A humorral teli, tanulságos produkció most szombaton is megtekinthető 16 órától a Korzó Bevásárlóközpont 2. emeleti bábszínház termében.

Farkas Fanni