Modern Városok – Újabb források

Mint ismert: novemberben született együttműködési megállapodás a kormányzat és Nyíregyháza között, egy komplex, számos területet érintő fejlesztési csomag megvalósításáról, melyet Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc polgármester látott el kézjegyével. Ezek egy részének előkészítésére már kapott városunk 500 millió forintot, mely nemrég érkezett meg.

[REKLAM]

Dr. Kovács Ferenc elmondta: a múlt héten megjelent kormányhatározatból kiderül, további 800 millió forint érkezik az önkormányzathoz, hogy a programelemek megvalósítása minél hamarabb elkezdődhessen. Ezek között 300 millió forinttal szerepel a városi közlekedési csomópon­tok fejlesztésére irányuló tervek megvalósításának vizsgálata és támogatása, 150 millió forint jut a Sóstói Múzeumfalu fejlesztésének elkezdésére, 250 millió a Tiszavasvári úti Atlétikai Centrum létrehozásának elindítására, és 100 millió a Szabadtéri Színpad felújítási programjának startjához. Hangsúlyozandó, hogy ezek a kezdeti, előkészítő munkafolyamatok finanszírozását jelentik, hiszen összességében több tízmilliárdos beruházássorozatról van szó – tájékoztatott a polgármester.

 

Kerékpárút és kúria

 

A kormányhatározat a számok nyelvén megerősíti azt a szándékot is, amit korábban már kinyilvánítottak két programpont 2016-os befejezését illetően. Eszerint 3,5 milliárd forintos tétellel szerepel idén a projekt Nyíregyházára vonatkozó mellékletében a Tokajig vezető kerékpárút teljes hosszban történő kiépítése. Ennek december közepi a határideje. A Kállay-kúria felújításához és a város részére történő átadásához pedig közel egymilliárd forint (964,5 millió) van előirányozva, s az átadása szintén 2016-ban várható. Emellett ugyanezen megállapodás következményeként már dolgoznak a nyugati elkerülő út folytatásának előkészítésén, várható egy új ipari park kialakítása, egy sóstói szálloda építése és az állatpark további fejlesztése is.