Modern sportcentrum épül a volt NYVSC pályán

– Ennek a pontnak is komoly előtörténete van, csakúgy, mint a többinek – kezdte a visszatekintést dr. Kovács Ferenc. – Itt is be tudtam mutatni miniszterelnök úrnak, hogy mit tett a város saját erőből az utóbbi időben a sport területén, ami végül is sikerre vezetett.


A múltat eltörölni

 

Mint a városvezető emlékeztetett: a pálya korábban a MÁV tulajdona volt, hosszas tárgyalások és komoly viták során kerülhetett a városhoz, ami így a megállapodás alapja lett. – A viták kiváltó oka az volt, hogy az előző városvezetés rossz megállapodást kötött a vasúttal, s tetézve a problémát, 30 millió forintot át is utalt, noha a MÁV akár ingyen is örömmel szabadult volna korábbana sportteleptől. Emellett óriási, 15 éven keresztül évi többmilliós terhet is vállaltak az elődök, ettől a kötelezettségétől szintén sikerült tehermentesíteni a városkasszát a MÁV-val kötött megállapodásban.

A polgármester felidézte: három és fél éves előkészítő munka során sikerült megtalálni a megoldást, így tavaly a város tulajdonába került a sporttelep. Eddig csupán néhány milliót költhettek a karbantartásra, tudatosan készülve a modernizációra, a profil megtalálására. – Nagy lehetőség rejlik ebben a nagyjából hárommilliárd forintos felújításban, mellyel egy új sportcentrumot kap a város. Hozzá kell tenni: a kormányfői támogatást az utóbbi időszak versenyeredményei és az utánpótlás ereje, a sportoló fiatalok száma is segítette az önkormányzati szerepvállalás mellett.

– Mivel komplexen gondolkodunk, a centrum kialakításához igazítjuk a közlekedésfejlesztési elképzeléseket is az érintett, Tiszavasvári úti csomópontban – egészítette ki a polgármester. – Szándékaink szerint a Tiszavasvári út és a Derkovits utca kereszteződésében, a felüljáró lábánál egy körforgalom is épül több okból is. Egyrészt, már most is jelentős a forgalom itt, a Kertváros szélén, ami csak nő a nyugati elkerülő meghosszabbításával, s fokozódhat majd az új sportcentrum miatt is. Ennek létrehozásával az atlétikai sportágak is méltó és megfelelő elhelyezést kapnak majd, és ezzel párhuzamosan a Városi Stadion megújítása során is egy tiszta funkciójú létesítményt hozhatunk majd létre – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.


A Szparin (is) múlhat...

 

Mint ismert, a kormányfő a stadion további fejlesztésének minimális feltételéül a Nyíregyháza Spartacus NB II-be való feljutását jelölte meg, ami a tárgyalások alapját képezheti jövőre. – Bár a lelátón és a pályán nem érzékelhető, meglehetősen rossz állapotban van a létesítmény. Ám, ha megvalósul az észszerű fejlesztés, évtizedekre biztosíthatja a verseny-utánpótlás és a szabadidősport feltételeit – mondta a polgármester. – Szándékaink szerint épülhetne egy 6500 férőhelyes, modern futballaréna, ugyanakkor a foci mellett a nyíregyháziak mindennapjait is tovább szolgálná a kispályákkal, a tavaly felújított streetballpályával, a létrehozott kondiparkkal, strandröplabda-pályával, s egy futópályával. Így igazi, nyüzsgő sportéletet tenne lehetővé a stadion, korszerű körülmények között – vázolta az elképzeléseket dr. Kovács Ferenc.

 

Orbán Viktor: Itt ez nem divathullám

 

„Sportbarát kormány van Magyarországon, s azt is tudja minden polgármester, hogy a sportot stratégiai ágazatnak tekinti a kormány, főként a gyerekek miatt, ez a családpolitikánknak a része, ezért mindenki azonnal megtalál bennünket minden sportfejlesztési ötlettel. Megnézem, önerőből ki mit csinált. Ha úgy látom, hogy önerőből is tettek már a sportért, ott könnyebben nyílik meg a buksza, mert ott lehet látni, hogy nem egy divathullámra próbál fölülni a polgármester, hanem valóban van egy mély népi igény a városban arra, hogy a sportot támogassák és fejlesszék. Megnéztem, itt 12-13 szabadtéri kondiparkot, ovi-foci pályákat hoztak létre, tehát a város maga saját erőből is sokat tett.” (Részlet a november 13-án, a Nyíregyházi Naplóban megjelent miniszterelnöki interjúból.)

 

Vadonatúj csarnok, több sportág

 

– Rá sem fognak ismerni a területre, amint elkészül a beruházás – kezdte néhány konkrét elképzelés felsorolását Batizi Tamás kabinetvezető. – Amit most látnak, annak a helyén épül ugyanis egy teljesen új lelátó, és az atlétika kiszolgálása érdekében egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas futópálya. Sőt, külön dobópálya lesz ezekhez a technikai számokhoz, az ahhoz tartozó kiszolgálóegységekkel. A most meglévő, elavult épületek helyett egy modern, multifunkciós csarnok is elkészül, lelátóval, amely a labdás csapatsportágak mérkőzéseire is alkalmas lesz – emelte ki a kabinetvezető. – Bár, a tervek szerint ez inkább edzőközpont lesz, hiszen a meccsekre ott lesz például a megújult BUSZACSA. Az atlétika mellett a vívók és a súlyemelők is otthonra találnak majd másokkal egyetemben az új sportcentrumban. Azonban sok időt tervezünk szánni az előkészítésre is, számos szakember és az érintettek megkérdezésével, hiszen azt szeretnénk, ha a nyíregyháziak – akiknek épül a sportkomplexum – igazán a magukénak éreznék majd az elkészült beruházást – vázolta a terveket Batizi Tamás.

Tarczy Gyula